„Consulting & Love”

„Consulting & Love”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* autor Dan Plăeşu *

N-am ştiut ce face Dan Plăeşu după ce s-a pensionat şi ne-a lăsat pe noi, cei de la „Viaţa liberă”, cu secretariatul de redacţie în braţe, nefericiţi posesori ai unor atribuţii de care înainte nu ne durea capul.

Îl tot vedeam în redacţie, în zilele de „Buzunar”, preocupat de lectura scrisorilor primite de la epigramişti şi de alegerea unor texte care să aducă, dacă se poate, zâmbetul pe chipul atât de des înnegurat al gălăţenilor.

Într-o zi, pe nepusă masă - Dan Plăeşu este, în privinţa producţiilor proprii, de o discreţie desăvârşită - a venit în biroul fiecăruia şi a pus pe masă o carte. „Consulting & Love - proze despre dragoste”. Coperta, răsfrântă dintre sânii unei Eve ochioase deschidea senin orizontul unei zile bune.

A zâmbit privindu-ne în ochi şi ne-a invitat la lectură. Vor fi, poate, critici care se vor apleca cu acribia meseriei asupra ultimului volum al dramaturgului, umoristului, prozatorului Dan Plăeşu.

Eu nu voi face altceva decât să scriu despre omul cu care am lucrat ani la rând şi care a scris o minunată carte despre dragoste. Nu, nu dragostea care umple ecranele cu manele şi dezgoliri, nici cea care se exprimă în termenii direcţi şi cosmopoliţi ai unor expresii străine, aşa cum ar putea crede cineva doar privind volumul, ci doar o carte despre dragostea dragoste. În care oamenii sunt oameni până la os, visul se îngemănează cu realitatea şi poţi trece uşor dintr-o lume în alta schimbându-ţi rolurile.

Pentru că ce este dragostea altceva decât un joc periculos şi dulce în care ne prindem cu toţii? Titlul înşală aşa cum coperta nu e altceva decât o butadă cu care Dan Plăeşu ne scoate glumeţ din ritm. Întorci privirea, eşti al meu!

Şi când citeşti te regăseşti în femeia care se confundă cu sine însăşi, în bărbatul care îşi creează propria poveste pentru a-şi asigura respectul celor din jur, în aventuriera care visează lungmetraje thriller, în soţul mai mult filozof care nu vrea să ştie adevărul ce i-ar spulbera, poate, iubirea. 

Povestirile sunt de un umor tandru, cald, îngăduitor. Erudiţia autorului face posibile alunecări fascinante, tehnica scriitorului îndrăgostit de lectură aduce rezolvări neaşteptate, insolite, care oferă cititorului bucuria surprizei.

Sunt cu adevărat proze despre dragoste în toate ipostazele ei, sentiment autentic, omenesc, despicat iscusit în minuscule componente pe care doar un privitor atent le poate dezvălui şi analiza.

Dan Plăeşu iubeşte, mi-am spus citindu-i ultima carte. Iubeşte viaţa, dragostea, oamenii, sentiment care îl face capabil să trăiască din plin. Dacă pentru a descrie sentimentul acesta are nevoie de timp, atunci bine a făcut aplecându-se mai mult către scris.

* Volumul „Consulting & Love – proze despre dragoste” a apărut la Editura Pax Aura Mundi din Galaţi

Citit 625 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.