Ucraineanul Mazepa, comemorat la Galaţi

Ucraineanul Mazepa, comemorat la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2009 se împlinesc 300 de ani de la moartea uneia dintre cele  mai importante personalităţi militare din istoria medievală a Ucrainei *

Reprezentanţi ai Ambasadei Ucrainei din Bucureşti, ai Uniunii Ucrainenilor din România, dar şi alţi invitaţi se întâlnesc joi, la Galaţi, cu ocazia comemorării a 300 de ani de la moartea hatmanului Ivan Mazepa.

Conducătorul de oşti a fost figura cea mai importantă a istoriei Ucrainei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, fiind considerat un mare erou al statului independent.

În 1710, la un an după ce moare într-o luptă cu ruşii, rămăşiţele sale pământeşti sunt transportate de la Bender la Galaţi, unde se află şi astăzi.

Programul manifestărilor

Seria de manifestări de joi începe la ora 11,00, la monumentul lui Ivan Mazepa din Parcul Libertăţii, unde se vor depune coroane de flori. Apoi, de la 12,30, la bibliotecă, cei interesaţi găsesc o expoziţie de fotografie şi una de carte.

Ei pot asista, de asemenea, la prezentările pe care le vor face câţiva reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din România. Printre aceştia se numără doamna Iaroslava Colotelo, consilier la Ministerul Culturii şi Cultelor, Ştefan Buciuta, preşedintele U.U.R., deputat, Cornelia Luscalova, director al Centrului Cultural Informaţional al Ucrainei la Bucureşti, Ion Robciuc – cercetător ştiinţific principal în cadrul Academiei Române – Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”.

Foto: internet

Citit 1211 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.