Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 26 octombrie, creştinătatea îl prăznuieşte pe Marele Mucenic Dimitrie. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximilian Galeriu (284-311) în renumita cetatea elenă Solun (astăzi, Tesalonic - Grecia), într-o familie creştină.

A venit pe lume cu multă rugăciune şi, cum tatăl său era în slujba împăratului, de eveniment s-a bucurat toată cetatea Solunului. A fost botezat în secret. Când părintele său a plecat la ceruri, tânărul Dimitrie a luat locul tatălui şi, pentru a nu-l supăra pe împăratul persecutor, îşi purta rugăciunea în taină, acasă.

Funcţia de mai mare al Cetăţii (cea de Voievod) nu l-a determinat să abandoneze dragostea de Dumnezeu. Nici atunci când împăratul l-a îndemnat: „Să aperi ţara de creştini, pe care poruncesc să-i dai morţii”. Nu numai că Dimitrie nu şi-a lepădat credinţa, dar l-a şi înfruntat cu delicateţea unui Sfânt.

Dumnezeul lui Dimitrie

Auzind Diocleţian că slujitorul căruia i-a încredinţat cea mai mare funcţie în cetate crede în Hristos, a organizat o mare serbare în cinstea zeilor, prilejuită de victoria în războiul cu  sciţii.

Atitudinea lui Dimitrie a fost una fermă. S-a prezentat la mai marele pământesc şi a mărturisit răspicat credinţa în Hristos. Fiind înfruntat, împăratul a ordonat ca voievodul Dimitrie să fie închis. În închisoare, Dimitrie a făcut mari minuni.

L-a încurajat pe Nestor să se roage la Dumnezeu că-l va învinge pe Lie, un luptător (vandal) înfricoşător. „Împăratul se bucura când îl vedea pe Lie întrecându-se în  lupte”, scriu „Proloagele”.

Nestor mergând la Sfânt să-l îmbărbăteze, acesta l-a însemnat pe frunte cu semnul crucii, spunându-i: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!”. „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!”, s-a rugat, în luptă,  Nestor.  Şi îndată l-a biruit pe Lie. Reuşita lui Nestor l-a supărat foarte pe împărat; de aceea a ordonat ca Sfântul Dimitrie să fie străpuns cu suliţa.

Potrivit iconografiei creştine, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este reprezentat cu o suliţă în mână, instrumentul martiriului. A fost îngropat  în Solun, în anul Domnului  303. Pe locul unde a fost înmormântat a fost înălţată – de un anume Leontie  - o biserică (în Tesalonic).

Dărâmându-se prima biserică, din trupul Mucenicului Dimitrie a izvorât mir. De atunci, toată cetatea s-a umplut de mireasma dreptei credinţe, iar Tesalonicul îl are drept Ocrotitor Spiritual; se adapă spiritual din viaţa exemplară a  Marelui Mucenic Dimitrie. 

An de an, pornesc în pelerinaj în Grecia mulţi creştini ca să se închine, să dea slavă Dumnezeului lui Dimitrie. Este cinstit  atât în Biserica din Răsărit, cât şi de cea din Apus.

La mulţi ani celor care îl au protector pe Sfântul Dimitrie!

Citit 714 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.