Carierele a doi întemeietori ai învăţământului superior naval gălăţean, evocate la Biblioteca V.A. Urechia

Carierele a doi întemeietori ai învăţământului superior naval gălăţean, evocate la Biblioteca V.A. Urechia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Carierele a doi eminenţi profesori întemeietori ai învăţământului naval din Galaţi vor fi evocate astăzi, 8 iunie, în cadrul celei de-a 67-a ediţii a Colocviilor constructorilor de nave, eveniment ce va avea loc, ca de obicei, la Biblioteca „V.A.Urechia”, începând cu ora 17,00.

Sunt doi profesori născuți la începutul secolului XX, care au inspirat generații de studenți: profesorii universitari Alexandru Guțu (1904-1978), născut la Iași, și Nicolae Beșchea (1907-1987), născut în Săcele, lângă  Brașov, amândoi absolvenți ai Institutului Politehnic din Bucureşti, cu performante remarcabile.

Profesorul Alexandru Guțu a venit în Galați în 1953 și a predat cursul de Organe de Mașini, dar temporar și pe cele de Geometrie Descriptivă și Termotehnică. Profesorul Nicolae Beșchea a început să predea, din 1954, Rezistența Materialelor la Institutul Mecano-Naval. După cum afirmă prof. univ. Liviu Stoicescu, „cursurile și seminariile profesorului  N.Beșchea erau un act de creație şi un spectacol de măiestrie didactică”. A reușit să ridice şi să doteze Laboratorul de Rezistența materialelor. Din 1956 şi până la pensionare, a fost  şeful Catedrei de Mecanică şi Rezistența Materialelor.

Citit 1557 ori Ultima modificare Joi, 07 Iunie 2018 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.