Patru premii pentru Galaţi, la Olimpiada de Meşteşuguri tradiţionale

Patru premii pentru Galaţi, la Olimpiada de Meşteşuguri tradiţionale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Patru elevi din judeţul Galaţi se numără printre cei mai buni meşteri populari din ţară, ei fiind premiaţi la faza naţională a Olimpiadei de Meşteşuguri artistice tradiţionale, care s-a desfăşurat la Sibiu, în perioada 24-30 iulie.

Organizată de Muzeul Satului Român "Astra", competiţia a reunit peste 270 de elevi, din 33 de judeţe ale ţării şi din străinătate (Republica Moldova, Mexic, China şi Bulgaria), care au reînviat vechile tradiţii, întrecându-se în cadrul atelierelor de creaţie.

Potrivit reprezentanţilor "Astra", nu mai puţin de 13.997 de vizitatori au călcat pragul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pe durata olimpiadei, cei interesați putând să interacţioneze cu micii artişti populari.

Lucrările concurenţilor au fost jurizate de specialişti de la Muzeul "Astra", Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, Direcţia pentru Cultură Sibiu, experţi restauratori din cadrul Muzeului "Astra" şi de la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, profesori şi meşteri populari.

Premiile au fost acordate pe categorii de ateliere, iar copiii au fost recompensaţi la final cu bani, cărți, rechizite şi articole de îmbrăcăminte.

Cu o valoare recunoscută la nivel naţional, olăritul de la Braniştea promite să rămână o tradiţie, deocamdată salvată şi prin elevii instructorului Iulian Ştiubianu. Mihaela Pleşea, eleva sa, a impresionat juriul, care i-a  acordat Premiul I. Două eleve ale instructoarei Gherghina Dimofte din Vânători au obţinut câte un premiu al III-lea, Andreea Herghelegiu, la confecţionat măşti, şi Roxana Nicoleta Marin, la cusut. Tot cu premiul al  III-lea a fost recompensat şi Costel Avădanei, din Oancea, pentru împletituri din fibre vegetale, meşteşug pe care l-a învăţat de la Elena Ştefan.

Cine sunt copiii premiaţi

Mihaela Pleşea are 11 ani, este din Braniştea şi învaţă la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" din Galaţi, în clasa a V-a. Încă de când avea opt ani, Mihaela participă cu succes la această olimpiadă, prima sa îndrumătoare fiind chiar mama ei.

Andreea-Bianca Herghelegiu, din Vânători, are 15 ani, este elevă la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", în clasa a IX-a, şi o are îndrumătoare pe Dana Bălăuţă.

Nicoleta Roxana Marin, tot din Vânători, are 14 ani, este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială "Sfântul Nicolae" din comună.

Robert Costel Avădanei, din Oancea, are 14 ani, este elev la Şcoala Gimnazială "Vasile Şeicaru" din comuna natală, în clasa a VIII-a.

Şi ei sunt olimpici!

Olimpicii la Meşteşuguri artistice tradiţionale şi-ar dori ca autorităţile judeţene să nu-i uite atunci când îi recompensează financiar pe premianţii la fazele naţionale ale concursurilor şi olimpiadelor şcolare. Nu de alta, dar şi munca lor trebuie apreciată, iar nevoia de recunoaştere şi de apreciere este pe măsură. De pildă, Mihaela Pleşea ar avea mare nevoie de un cuptor electic, iar bănuţii pe care i-ar primi pentru Premiul I i-ar fi de mare ajutor.

Citit 2882 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2018 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.