Zi de hram la Biserica „Sf. Mina” din Galaţi

Zi de hram la Biserica „Sf. Mina” din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi, Parohia „Sfântul Mina” din Galaţi este în sărbătoare şi, în această zi, întreaga suflare creştină merge la slujbă la biserica din cartierul „I. C. Frimu”.

Părintele paroh Nicolae Ionaşcu şi părintele coslujitor Claudiu Mîniosu, profesor la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, alţi oaspeţi vor sluji lui Hristos şi îi vor cinsti pe cei trei mucenici.

Sfântul locaş se află în cartierul „I.C. Frimu”, în vecinătatea Cimitirului „Eternitatea”.   

Pe 11 noiembrie, Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie

*

An de an, pe 11 noiembrie, sunt pomeniţi  Sfinţii Mucenici Mina, Victor şi Vichentie. Au trăit în perioade diferite şi toţi L-au trăit şi L-au mărturisit pe Hristos, chiar dacă au plătit cu propriile vieţi.

Sfântul Victor era din Italia şi a trăit în timpul împăratului Antoniu Piul (138-160), într-o vreme în care persecuţiile împotriva creştinilor s-au ţinut lanţ. Potrivit „modei” păgâneşti, Antoniu Piul  a dat ordin ca toţi creştinii să aducă închinare idolilor şi, fireşte, împăratului. Mulţi dintre creştini au refuzat, preferând să-şi dea viaţa pentru Hristos. Unul dintre aceşti  nevoitori este Sfântul Mucenic Victor, care a fost martirizat la  anul 160.

Sfântul Vichentie a trăit mai târziu, într-un alt spaţiu - Spania - în  cetatea Augustopol. Sfântul Vichentie şi Episcopul Valerie propovăduiau Legea lui Dumnezeu, pe când Diocleţian era împărat (285-305). Acest împărat este unul dintre cei mai mari persecutori ai mărturisitorilor lui Hristos şi i-a trimis la chinuri grele şi la moarte pe mulţi creştini. Printre cei prigoniţi pentru credinţă a fost şi Sfântul Vichentie, despre care se spune că a trecut la cele veşnice la anul 303.

În contextul persecuţiilor de la începutul celui de-al IV-lea veac, a pătimit şi a sfârşit muceniceşte şi Sfântul Mucenic Mina - Mare Făcător de Minuni, care era din Egipt. Era în oastea tribunului Firmilian şi văzând atâta nebunie din partea împăratului Maximilian şi stăruinţa cu care-i obliga pe creştini să jertfească idolilor, Sfântul Mina  s-a retras în munte. A petrecut în pustie cu post şi  rugăciune, iar când a auzit că se dă mare petrecere în Cetatea Cotiani a considerat că e timpul să-L propovăduiască pe Hristos, în mijlocul păgânilor.

„De Dumnezeul meu nu mă voi lepăda!, a spus Sfântul Mina, în timpul persecuţiilor. Al lui Hristos am fost, sunt  şi voi fi…” A sfârşit muceniceşte la anul 304 şi curajul său de netăgăduit l-a făcut nemuritor şi veşnic.

Până în zilele noastre, cultul Sfântului Mina a rămas viu în inimile şi în viaţa creştinilor. Este Sfântul al cărui Ascatist este dat creştinilor drept canon doar de la preot. Este Făcător de Minuni şi cel care îndreaptă nedreptăţi aproape nesperate. Este mare vindecător de suflet şi de trup. Viaţa şi minunile  Sfântului Mina au fost scrise de Timotei, Arhiepiscopul Alexandriei.

Celor care poartă numele Sfinţilor Mucenici, le spunem sănătate şi  mulţi ani!

Citit 2392 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.