Marii singuratici
Foto: Iulia Kelt

Marii singuratici
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Primii au căzut soldații Radu Vlăsceanu, Gheorghe Vlad, Șerban Florea, Dragomir Meiroș și Radu Moceanu. Era 30 august, 1877. Asediul Plevnei. 

Au urmat soldații Stanciu Popârlan, Tănase Șolcan, Dumitru și Stoian Ioan, Iordache Matei, Gheorghe Lupu și Mihail Mucuțu. Era 4 septembrie 1877, la asediul Griviței. Apoi alți soldați, un sergent și doi caporali.

În total, 40 de gălățeni au devenit nume adunate pe-o placă de marmură pusă în amintirea celor care s-au jertfit pentru independență. Din ciocul vulturului ce-i străjuiește au mai rămas doar două sârme și nici restul statuii nu pare să se simtă mai bine. 

Monumentul Eroilor Regimentului 11 Siret, căzuţi în Războiul de Independenţă şi Al Doilea Război Balcanic, a fost realizat în urma unui efort financiar al gălățenilor simpli de acum o sută de ani: o colectă publică făcută în 1915. Efortul contemporan este zero.

În imagine, artistul plastic Andreea Ionașcu citește, la baza monumentului, din ediția princeps cu autograf  ”Marele singuratic” a lui Marin Preda.

Născută în Galați, în 1982, este în prezent cadru didactic la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galați. Are un master în arte plastice la Universitatea Națională de Arte din București și este doctorand la Universitatea Națională ”George Enescu” din Iași. A expus la Buzău, Sighișoara, Câmpulung – Muscel, dar și la Salonul de Toamnă din Palatul Parlamentului. Prezentă la ultimele ediții ale saloanelor gălățene, a participat și alături de Florian Doru Crihană la expoziția organizată la Biblioteca franceză. 

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1269 ori Ultima modificare Joi, 01 Noiembrie 2018 19:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.