Albastru de graffiti, marca nepăsării noastre
Foto: Iulia Kelt

Albastru de graffiti, marca nepăsării noastre
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
Faptul că arta monumentală are tot mai mult în Galați destinul a fi suport pentru graffiti și mesaje stupide sau obscene este ilustrat cel mai bine de ”Veșmântul” lui Sergiu Dumitrescu (1954 – 2016). Amplasată în plin centrul orașului, lucrarea este acoperită cu desene, cu mesajele lui Lucca către Julia sau cu schițe falice.  

”Masiv, albastru, care pare a crește din pământ, are în partea superioară o splendidă dantelărie metalică argintie”, descria criticul de artă Corneliu Stoica momentul ridicat în 1991, cu prilejul celei de-a III-a ediții a Taberei de Sculptură în metal. Albastrul care impresiona atunci privitorul s-a transformat și tinde să devină acum o marcă înregistrată a orașului nostru: cea a nepăsării care cuprinde tot ce ne înconjoară.   

Născut în Galați, Sergiu Dumitrescu a fost nominalizat în 1995 la Premiul Academiei Române pentru Sculptură și la cel al Uniunii Artiștilor Plastici.

În imagine, Mihaela Secobeanu (n. 1986) citește lângă ”Veșmânt” din ediția princeps de debut ”Țara fetelor” a Mariei Banuș. Absolventă a Liceului de arta „Dimitrie Cuclin” și a Facultății de Artă și Design „George Enescu” din Iași, Mihaela s-a implicat în restaurarea picturii a patru biserici din Galați: Sf. Nicolae, Sf. Vasile, Sf. Împărați și Sf. Trei Ierarhi.

Prezentă la mai multe Saloane gălățene, a participat la expoziții în Baia Mare și Brăila. Cea mai nouă este ”Atelierele marilor artiști” din 3 noiembrie, de la Biblioteca Franceză, unde expune alături de Florian Doru Crihană și alți șase artiști plastici.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2385 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Noiembrie 2018 13:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.