Prin valurile incompetenței, spre orbitorul performanței
Foto: Iulia Kelt

Prin valurile incompetenței, spre orbitorul performanței
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Elev al lui Dimitrie Paciurea și Antoine Bourdelle, Constantin Baraschi (1902 – 1966) avea să surprindă încă de la debut, primind premiul Salonului Oficial pe când avea doar 24 de ani. Medaliat cu aur la Expoziția internațională de la Paris (1937), premiat pentru sculptură de Academia Română (1938) a fost unul dintre cei mai solicitați artiști ai Bucureștiului interbelic. O dovedesc cele 20 de cariatide instalate în Herăstrău (distruse ulterior pentru a-i face loc statuii lui Stalin), bustul lui Bălcescu din Cișmigiu, statuia lui I.L. Caragiale sau monumentul Kilometrului zero din București. 

În Galați, una dintre operele – simbol este ”Fata pe valuri”, realizată de Baraschi puțin înainte de a muri, a ajuns într-o stare deplorabilă după ce a fost „restaurată” cu polizorul în 2015 de angajații Ecosal. ”Acţiunea este un act de deteriorare iremediabilă a unei lucrări de artă”, scriau atunci managerul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, Dan Basarab Nanu, şi muzeografii Mariana Cocoş şi Gheorghe Andreescu, în petiţia adresată Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Din păcate, timpul le dă dreptate.

În imagine, Diana - Cătălina Popa citește, lângă opera lui Baraschi, din ediția princeps cu autograf ”Solenoid” a lui Mircea Cărtărescu.

Profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați, cu doctorat în științe umaniste, Diana - Cătălina a primit titlul de ”Profesor pentru excelență” din partea Ministerului Educației (2013), premiul ”Merito pentru excelență în educație” (2016) și ”Ordinul pentru Învățământ” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României (2016). 

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1625 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.