Ce legătură este între Galați, București, Timișoara, Varșovia, Munchen, Ravenna și Innsbruck? Toate aceste orașe găzduiesc opere ale sculptorului român Bela Crișan. Născut în 1944, la Cluj-Napoca, artistul a ajuns pe meleagurile noastre pe când avea doar 32 de ani, la prima Tabăra de Sculptură în Metal. A lăsat în urmă "Evoluție" și a revenit, în 1991, pentru o altă operă, "Evoluție și revoluție" sau "Căderea comunismului", după cum au numit-o gălățenii. Care au avut grijă să și fure câteva elemente din ea, profitând de faptul că, în timp, o parte din piesele metalice (tablă, ţevi, deşeuri metalice, calorifere, peste care s-au sudat mici embleme "secera şi ciocanul", simbolul PCR) au căzut, mâncate de rugină.
În prezent, Crișan locuiește la Innsbruck, unde a emigrat în urmă cu 30 de ani, împreună cu artista Manuela Siclodi, cu care este căsătorit. Și aceasta din urmă are o lucrare metalică de mari dimensiuni pe malul Dunării - "Confluenţe".
În imagine, artistul plastic Andreea Ionașcu citește, în interiorul "Evoluției", din ediția princeps "Istoria imperiului rus sub Petru cel Mare" publicată de Voltaire în 1763. În carte este detaliată bătălia turco-ruso-moldovenească de la Stănilești (1711), la care a participat și Dimitrie Cantemir.
Născută în Galați, Andreea Ionașcu este în prezent cadru didactic la Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" din localitate. Are un master în arte plastice la Universitatea Națională de Arte din București și este doctorand la Universitatea Națională "George Enescu" din Iași.
100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile
"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.