Hora performanței
Foto: Iulia Kelt

Hora performanței
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"În colțul din dreapta este înfățișată o horă formată din trei copile, probabil simboluri ale celor trei provincii românești. De la această horă mică se ajunge la hora mare a fetelor adulte. Personajele sunt surprinse într-o dinamică largă, aproape aeriană. Vestimentația bogat drapată a fetelor, părul lung, desfăcut aidoma vârtejului horei, dobândesc rezonanțe de basm", așa descrie criticul de artă Corneliu Stoica lucrarea "Hora", a lui Sabin Bălașa (1932-2008). Realizată în 1989, fresca este amplasată în rotonda Facultății de Mecanică, azi Facultatea de Inginerie.

Autor și regizor a 12 filme de pictură animată, Bălașa este și creatorul câtorva zeci de picturi murale, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași acoperind cu lucrările sale nu mai puțin de 270 de metri pătrați!

Răsfățat al galeriilor de artă, a expus în întreaga lume, Roma, Stockholm, Moscova, Israel sau Grecia fiind doar câteva exemple. Căutat de casele de licitații, au fost vândute în ultimii ani peste 100 dintre lucrările sale, multe cu prețuri cuprinse între 10 și 20.000 de euro.

În imagine, lângă "Hora" lui Bălașa este Denisa Lepădatu. La 16 ani, numără peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, engleză, matematică ori informatică. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", profil matematică-informatică, Denisa Lepădatu are deja opt cărți publicate și peste 40 de premii literare. Denisa citește o pagină - manuscris din piesa de teatru "Meșterul Manole" a Reginei Elisabeta.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2018 19:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.