Maica Luminii - Stânca Vieţii

Maica Luminii -  Stânca Vieţii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prenumele Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, este cel mai frumos nume. Este şi cel mai răspândit pe tot globul pământesc, fiindcă Maica Domnului este „cea mai înaltă decât cerurile”, este Maica lui Dumnezeu care prin acel „Fiat!” - „Fie Mie după cuvântul Tău, Doamne!”, acordat la vremea Bunei Vestiri - a schimbat sensul existenţei noastre.

De 2.000 de ani, Maica lui Dumnezeu ne întăreşte în credinţă, ne cheamă şi ne mângâie, ne ridică şi ne îndreaptă paşii spre Pământul făgăduinţei odrăslit din ascultarea şi blândeţea sa faţă de Dumnezeu.

Peste 60 de sensuri

Şi ştiţi care este sensul frumosului nume al Sfintei Fecioare, cea care a înţeles rostul Bunei Vestiri? Prenumele Maria are - potrivit Dicţionarului Onomastic Creştin - peste 60 de sensuri. Ne vom opri asupra celor mai vechi dintre ele. Astfel, ebraicul „Miryam” a pătruns în creştinism prin forma aramaică „Maryam”. Lingviştii văd rădăcina „Mar”, cu sensul de „Domn”, „Stăpân”. Există şi „Mariam”, formă preluată de Biblia Septuaginta, text acceptat de Biserica noastră de Răsărit.

Cuvântul a captat atenţia şi Feciritului Ieronim, Sfânt în Biserica de Apus, autorul Bibliei „Vulgata” - care cuprinde textul în latina vulgară (populară) - acceptată în Biserica Romano-Catolică. Fericitul Ieronim susţine că  termenul este alcătuit din două cuvinte: „mar”, ce înseamnă „picătură” şi „yam” ce se traduce prin „mare”.

Ar rezulta „picătură (de apă)  de mare”, în latină „Stilla Maris” sau „Stella Maris” - „Steaua mării”. Denumirea-metaforă este mai cunoscută în imnologia apuseană, este legată de numele Maicii Domnului şi, de aici rezultă că doamnele care poartă numele de Stela o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului.

Varianta egipteană

Într-o altă teorie, lingviştii susţin că numele evreiesc de „Mariam” (Cartea Exodului, sora lui Moise purta acest nume) sau „Miriam” ar veni din străvechiul Egipt, din vremea când iudeii au fost sub stăpânirea egipteană. Cuvântul ar avea la bază verbul „mri” cu sensul de a „iubi”. Prin adăugarea sufixului ebraic „am”, sensul ar fi de „cea dragă”, „cea iubită”.

La romani, exista numele gentilic „Marius”. Cert este că, de două mii de ani, Sărbătoarea îi adună pe toţi creştinii şi mai cu seamă pe cei care poartă numele de Maria, Mariana, Marian, Măriuca, Marius...

Tuturor creştinilor care îi poartă numele, le dorim zile cu lumină sfântă şi să nu uite că au drept ocrotitoare pe Maica Luminii şi a Vieţii, iar aceste atribute sunt sinonime cu viaţa şi lucrarea veşniciei.

Hram la Biserica de la Cimitirul „Eternitatea”

Zile de sărbătoare

Zilele acestea este sărbătoare la Biserica de la Cimitirul „Eternitatea” din municipiul nostru, dar şi la mănăstirile monahale de la „Adam” şi „Vladimireşti”. Părintele protopop Eugen Buruiană spune că duminică seara se va citi Prohodul Adormirii Maicii Domnului nu numai în bisericile cu acest hram, ci în toate sfintele locaşuri.

Pentru toţi, binecuvântări arhiereşti

Pentru că va sluji în cele două mănăstiri din judeţul Galaţi, Arhiepiscopul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, îi va binecuvânta în dimineaţa zilei de duminică pe creştinii din parohiile „Precista” şi „Mavromol”.

Citit 927 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.