România pe hârtie în 100 de chipuri. Simbolul eternizării
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Simbolul eternizării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Eu l-am văzut pe Eminescu, în concepțiunea mea, ieșind dintr-o stâncă, simbol al celei mai desăvârșite eternizări. Sufletul i se citește în priviri, mintea în geniul care, ținând în mână făclia de lumină, iese din blocul de marmură al stâncii, risipind în juru-i lumina operelor geniale cu care a îmbogățit gândirea și poezia românească", declara Frederic Storck, referitor la modul cum a pregătit lucrul la statuia de la Galați, prima de acest fel dedicată poetului.

Gândul de a-i ridica un monument îl încerca de mai bine de zece ani, din 1899, când le ceruse poeților Ștefan Octavia Iosif și Dimitrie Anghel să-i pună la dispoziție fotografiile cele mai apropiate de adevăr ale poetului. Era decis să înceapă lucrarea pe cont propriu, a participat însă la concursul organizat de gălățeni și a câștigat execuția lucrării.

Dezvelirea statuii, în 1911, a fost prilej de mare sărbătoare artistică, la eveniment fiind prezenți Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Dimitrie Anghel, Ion Minulescu, Emil Gârleanu, Jean Bart, Duiliu Zamfirescu sau Maria Filotti, pentru a prezenta doar câteva dintre cele mai importante nume.

"Sculptorul a făcut să răsară, dintr-o largă stâncă de marmură, figura senină, blândă, nu visătoare, ci măreț dominatoare a poetului în plină maturitate, în stăpânirea întreagă a geniului său", nota și Nicolae Iorga în "Neamul românesc literar".

În imagine, artistul plartic Mihaela Secobeanu citește, în fața statuii lui Eminescu, din monografia "Gheorghe Petrașcu" de George Oprescu, ediție princeps cu autograful autorului.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 850 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 00:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.