România pe hârtie în 100 de chipuri. Din grajdurile comunismului, în lumina istoriei
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Din grajdurile comunismului, în lumina istoriei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Inițial, monumentul lui I. C. Brătianu a fost amplasat în 1926 într-o piațetă din port, în apropierea zonei în care se află astăzi Liceul de Marină. Statuia înaltă de 3,5 metri, turnată într-o fabrică din București, era rodul unei inițiative cetățenești ce-l avea drept catalizator pe avocatul Mihail Gh. Orleanu, fost ministru al Industriei și Comerțului, președinte al Camerei Deputaților și senator de Covurlui (jumătatea inferioară a actualului județ Galați).

Se aducea astfel un omagiu părintelui liberalismului românesc, celui care a participat la Revoluția de la 1848, a fost secretar al Guvernului provizoriu din București, a fost deputat în Divanul ad-hoc, ministru al Apărării naționale în războiul de independență 1877-1878 și premier în timpul proclamării regatului din 1881.

Statuia ridicată de maestrul Oscar Spaethe nu a avut însă parte numai de zile bune: în 1947, a fost dată jos de pe soclu și ascunsă într-un grajd al Primăriei. Ulterior, a fost recuperată de Muzeul de Artă Vizuală, iar din 1992 a fost amplasată în zona în care este azi.

În imagine, Diana-Cătălina Popa citește, lângă opera lui Spaethe, din ediția princeps cu autograf "Letopisețele Țării Moldovei", editată în 1845 de Mihail Kogălniceanu.

Profesor de limba și literatura română la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați, cu doctorat în științe umaniste, Diana-Cătălina Popa a primit titlul de "Profesor pentru excelență" din partea Ministerului Educației (2013), premiul "Merito pentru excelență în educație" (2016) și "Ordinul pentru Învățământ" în grad de Cavaler, acordat de Președintele României (2016).

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 873 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.