Comoara salvată din ruine, acoperită în anonimat
Foto: Iulia Kelt

Comoara salvată din ruine, acoperită în anonimat
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Există opere de artă sortite pieirii și oameni care fac tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple. O astfel de situație și-a găsit finalul fericit în Galați, dar, din păcate, totul este acoperit de un dulce anonimat.

În 1989, fresca lui Sabin Bălașa "Formarea poporului român" a fost recuperată din moloz și transportată 240 de km, până în Galați. În prezent, existența ei nu este semnalată în niciun fel.

"Această lucrarea s-a aflat mai întâi pe un perete al Muzeului de Istorie din București. Când s-a hotărât de către Comitetul Central al PCR demolarea clădirii, ea a căzut victima buldozerelor. A fost recuperată bucată cu bucată de colecționarul Ioan Cioflan și, grație secretarului cu propaganda de atunci de la nivelul județului, a fost adusă la Galați. Cum Facultatea de Mecanică intrase în reparații, s-a hotărât amplasarea ei în rotonda Facultății de Mecanică, actuala Facultate de Inginerie", susține Corneliu Stoica, în lucrarea "Monumente de for public din municipiul Galați".

Sabin Bălașa a supervizat personal lucrările, participând la restaurarea frescei. Extrem de apreciat în timpul vieții, rămâne în continuare în atenția iubitorilor de frumos, tablourile sale fiind tranzacționate la licitații cu sume ce depășesc 15-20.000 de euro.

În imagine, lângă "Formarea poporului român", citește Denisa Lepădatu. La 16 ani, numără peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, engleză, matematică ori informatică. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Denisa Lepădatu are deja opt cărți publicate și peste 40 de premii literare.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2188 ori Ultima modificare Vineri, 30 Noiembrie 2018 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.