Sărbătoarea Sfântului Andrei, bucuria comunităţii

Sărbătoarea Sfântului Andrei, bucuria comunităţii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Sărbătorile închinate Sfântului Apostol Andrei din anul Domnului 2009 au fost petrecute cu discreţie şi cumpătare de creştinii de la Dunărea de Jos *

Începând de vineri după-amiază, gălăţenii s-au grăbit să ajungă la întâlnirea cu Apostolul Andrei care îl are ca oaspete pe Sfântul Nicolae. Anul acesta, Sfânt Odor adus de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti a fost oferit spre închinare prin grija Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, cu binecuvântarea Prea Fericitului nostru Patriah Daniel.

Inclusiv astăzi sunt la închinare şi Moaştele Sfântului Vasile şi ale Sfântului Atanasie al III-lea, cu toţii Sfinţi îndreptători ai credinţei noastre ortodoxe străbune. Spunem fără tăgadă că în ultimii douăzeci de ani, harul lui Dumnezeu a luminat Cetatea Apostolului Andrei, a înviat în Duh oraşul altădată ectichetat drept „roşu”.

Astăzi, Cetatea Apostolului Andrei este între primele municipii româneşti cu o tradiţie spirituală şi culturală aparte, cu o viaţă spirituală care a cuprins toate sferele de activitate din comunitatea noastră.

Biserica de pe platforma siderurgică, un simbol al unităţii

Ieri, în ziua Domnului, la Biserica Sfântul Apostol Andrei, rugăciunea s-a purtat de la Păstor la păstorit, de la Tatăl Ceresc la părintele pământesc. După Liturghia arhierească din Sfânta Catedrală, o caldă rugăciune a fost înălţată de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos în frumoasa biserică de pe platforna siderurgică.

Arhiereul nostru a purtat pe braţe Moaştele Sfântului Apostol Andrei, oferindu-le spre închinare creştinilor veniţi ieri în acest sfât locaş, unde - de şapte ani - slujeşte părintele Tiberiu Chiriluţă. Spre surprinderea noastră, nu prea am găsit, ieri, între rugători salariaţi ai platformei siderurgice.

În schimb, erau mulţi tineri şi copii, semn că Apostolul a intrat la inimile noastre tinere... „Am venit cu mama mea şi cu sora mea la această biserică, deşi suntem din altă parohie, ne-a spus Geanina S., elevă la Liceul Economic. Am ţinut să fim aici pentru Apostolul Andrei şi ca să ne închinăm la Sfintele Moaşte”. 

„Cine este Apostolul Andrei? Este un... paznic care stă în ceruri la Dumnezeu şi care are grijă de vieţile noastre pe pământ”, ne-a explicat jovial Claudia Valentina Iana, o fetiţă în vârstă de cinci ani. 

„Eu sunt pensionar, sunt enoriaş în Parohia Sfântul Mina, dar am dorit să nu lipsesc de la întâlnirea cu Ocrotitorul siderurgiştilor, ne-a spus domnul Ion Tudose, pensionar. Am venit să-i mulţumesc Apostolului că m-a ajutat  să ajung la pensie. Mă rog ca Atotmilostivul Dumnezeu să-i aibă în grijă pe foştii mei colegi, fiindcă trec prin grele încercări...”.

În prezenţa unuia dintre directorii concernului multinaţional ArcelorMittal, domnul Christian Andre Dessiaume, francez de confesiune romano-catolică, Păstorul locului s-a rugat pentru cei vii şi a îndemnat oamenii să fie optimişti şi încrezători în ziua care vine. Ruga a fost înălţată şi pentru cei din veac adormiţi, îndeosebi pentru cei care şi-au jertfit propria viaţă la datorie, pe platforma siderurgică gălăţeană, sector care avea cea mai mare pondere în economia locală, regională, naţională şi internaţională...

„Biserica aceasta este un simbol al unităţii între siderurgişti şi comunitate, între Biserica noastră Ortodoxă şi alte confesiuni, între Biserica noastră şi Biserica Romano-Catolică, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Sfântul locaş de pe platforma siderurgică este şi un memorial pentru nenumăratele victime de aici care s-au jertfit”.

„Ne rugăm la Dumnezeu pentru pacea creştinilor siderurgişti şi ca să le dea puterea de a purta pe mai departe crucea cu verticalitate, chiar dacă vremurile sunt grele...”.

Mulţumiri frăţeşti

Aflat în mijlocul credincioşilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian i-a binecuvântat, i-a întărit pe creştini prin cuvântul cu putere, dar a şi mulţimit domnului Dessiaume pentru prezenţa la rugăciune, pentru sprijinul pe care acest concern internaţional l-a dat bisericii de pe platformă, precizând că nu concepe Galaţiul fără platforma siderurgică. 

Mulţumirile au venit şi de la părintele Tiberiu, care a vorbit despre cei şapte ani de slujire la Altarul... siderurgiei româneşti.

Citit 1099 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.