Opera “La Rondine”, cu afiş împrumutat de la vecini?

Opera “La Rondine”, cu afiş împrumutat de la vecini?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Opera “La Rondine”, producţia pe care Teatrul Muzical “Nae Leonard” o prezintă azi în Ucraina, a fost şi este promovată în continuare cu postere care seamănă izbitor de mult cu lucrarea unui artist internaţional recunoscut.

Toate materialele promoţionale ale spectacolului gălăţean mizează pe imaginea unei femei pe borurile pălăriei căreia dansează o suită de persoanje. Este, evident, protagonista poveştii petrecute la Paris şi pe Coasta de Azur, Magda (Rândunica, La Rondine), dar aşa cum şi-a imaginat-o artistul polonez Rafal Olbinski.

Artist recompensat cu Oscar

Un pasionat de acest gen muzical, Olbinski e cunoscut în toată lumea ca realizator a zeci de afişe pentru spectacole de operă şi operetă. Ilustraţiile sale suprarealiste apar cu regularitate în publicaţii importante, cum ar fi “Time”, “Business Week”, “The New York Times”.

Conform siteului http://www.poster.com.pl/, secţiunea Muzică - Operă, artistul a realizat posterul “La Rondine” în anul 1994, pentru New York City Opera, iar în 2003 l-a mai “cizelat” pentru Warsaw Opera. Cel mai probabil, drepturile de autor pentru un afiş pe care îşi pune semnătura costă o avere.

E greu de crezut că un consiliu local poate suporta munca unui artist recompensat cu un Oscar (mai exact, International Oscar for the World’s Most Memorable Poster Prix Savignac, Paris, 1994).

Directorul interimar din perioada în care se pregărea premiera, Laura Sava, ne-a declarat că nu ştie de existenţa posterului artistului polonez şi că materialele promoţionale au fost realizate de firma Gestrom.

Administratorul acestei firme ne-a transmis, la rândul său, că nu are cunoştinţă de asemănările dintre afişe, iar pentru că ieri, când a fost contactat telefonic, tocmai ieşea din ţară, ne-a precizat că nu poate cere explicaţii de la angajaţii care au lucrat la proiectul “La Rondine”.

Laura Sava, actual consultant artistic al teatrului, ne-a mai spus că, în străinătate, producţia nu este promovată cu materialele realizate în ţară, ci cu afişe create de gazde. Aşa s-a întâmplat în turneul din luna martie şi acelaşi lucru e valabil pentru reprezentaţia susţinută astăzi în Ucraina.

În fotografie – afişul original realizat de Rafal Olbinski

Citit 921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.