Pe când tehnica însemna şi Artă…

Pe când tehnica însemna şi Artă…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Expoziţie tehnologie din alte timpuri, la Muzeul de Istorie *

Am auzit, ieri, cu emoţie, muzică la fonograf! Dar trăsura nu aştepta afară pe nimeni dintre curioşii, unii colecţionari, care au urcat la etajul Muzeului de Istorie pentru a admira, ca dintr-o maşină a timpului, zecile de exponate patinate de vreme…

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, a deschis luni la Muzeul de Istorie Galaţi expoziţia itinerantă „Instantanee tehnice – achiziţii muzeale 2006-2008”. Expoziţia rămâne deschisă până pe 15 februarie şi merită să fie văzută cu încetul.

Sunt de pildă fonografe în perfectă stare de funcţiune, truse electrice de călcat, o maşină de scris „Mignon”, un aparat de proiecţie PATHE de pe la 1930, telefon de perete cu baterii, german, de prin ’20, un telefon Erikson cu scene de amor pictate pe carcasă, o organetă Phoenix, din Germania anilor 1900, cu disc metalic perforat, o sobă de gătit cu petrol lampant marca „Prinţul moştenitor”, adică, Kronprintz, filtru de cafea german, marca AEG, din anii ’20, o concertină, adică un fel de armonică, un fonograf cu doi cilindri, fabricat de Edison, un miniaparat foto „Stylophot”, Franţa, o bombonieră muzicală din URSS, 1960 şi câte şi mai câte... Chiar şi o cutie muzicală donată de un gălăţean, alături de piese din zona Iaşi, dar şi de la Brăila.

Muzeul ieşean deţine cea mai mare colecţie, unică în ţară, de automate muzicale, am aflat ieri de la reprezentanţii acestuia.

Directorul muzeului gălăţean, prof. Cristian Căldăraru, a vorbit ieri despre expoziţia deschisă chiar de ziua patronului Galaţiului, Sfântul Apostol Andrei: „Suntem înduioşaţi în faţa acestor adevărate bijuterii expuse. Multe funcţionale”. 

Muzeografa Ingrid Bahamat, care a plănuit timp de un an expoziţia deschisă ieri, şi reprezentantele muzeului ieşean, muzeografele Camelia Cristofor, cea care a fost cu ideea expoziţiei, şi Ioana Coşereanu, au vorbit cu emoţie, ca despre nişte vechi prieteni, despre exponatele frumos aşezate în vitrine.

Am mai aflat că muzeul-gazdă al expoziţiei, unde se găsesc şi mai multe astfel de piese, este în renovare, iar expoziţia a plecat prin ţară, fiind până acum prezentată şi în alte oraşe moldoveneşti.

Deci, în acest moment, dacă aveţi chef de o porţie de trecut, din vremea când până şi obiectele casnice erau făcute cu multă artă, numai la Galaţi le puteţi admira.

Comentariu foto: Vitrinele trecutului au un şarm care lipseşte tehnicii actuale…

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.