Magazinul Fondului Plastic are alt... ”Orizont”!

Magazinul Fondului Plastic are alt... ”Orizont”!
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Când treci noaptea pe lângă magazinul Fondului Plastic, un senzor de mişcare te va surprinde, comandând aprinderea luminii în vitrină. Astfel, ca o peşteră a unui Ali Baba artist, ţi se vor înfăţişa, dincolo de sticlă, lucrări de artă!

După două luni şi jumătate de muncă, timp în care, în ciuda lucrărilor de modernizare, magazinul Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAPR) nu s-a închis, ci, din contra, şi-a mărit vânzările de opere de artă şi de materiale necesare artiştilor, "noul" spaţiu a fost inaugurat "în familie" de către plasticienii gălăţeni.

Avem acum, practic, o a doua galerie de artă, peste drum de Galeria "Nicolae Mantu"! Cu o densitate de lucrări în tehnici diverse, amintind de Galeria "Orizont" din Bucureşti, nu mai recunoşti interiorul: e precum căsuţa din poveşti, micuţă pe dinafară şi largă pe dinăuntru! Plasarea tablourilor la înălţimea şi în lumina potrivită de către magicianul muzeograf Gheorghe Miron dă iluzia că tot blocul s-ar fi ridicat în vârful picioarelor, că tavanul e cu mult mai înalt decât îl ştiam.

O mână de artişti s-au spetit, lăsând o vreme din mână penelul sau dalta, pentru a face treabă de muncitor: "Şi în zilele de Crăciun intram pe aici… S-a lucrat cu laserul, s-a lucrat cu vinclul, totul este placat cu rigips", îşi amintea, la inaugurare, Sava David, preşedintele Filialei UAPR. Entuziasmul lor i-a molipsit şi pe unii furnizori şi lucrători angajaţi, care au acceptat să mai lase din preţ sau să lucreze uneori pro bono. Reuşita s-a datorat muncii plasticienilor Gheorghe Miron, Lucian Jitariuc, Denis Brânzei şi Mugur Vrânceanu. Din contribuţia bănească a fiecăruia, s-au asigurat materiale, iluminatul şi încălzirea.

Producţia artistică e extraordinară, ai de unde alege! Gheorghe Miron şi-a sfătuit colegii să nu aducă lucrări extravagante şi nici la preţuri mari. Acum, "preţurile operelor sunt rezonabile", a spus David Sava, precizând că adaosul comercial şi TVA-ul la acesta au fost micşorate, în favoarea publicului şi autorilor. "Miracol", în timpul lucrărilor, în praf, chiar au crescut vânzările la opere şi la materiale pentru grafică!

Citit 2869 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Februarie 2019 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.