Mioara Velicu şi Laura Lavric n-au lăsat Galaţiul să doarmă

Mioara Velicu şi Laura Lavric n-au lăsat Galaţiul să doarmă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul n-are voie să adoarmă înainte de miezul nopţii! Până la Poliţia Judeţeană din Ţiglina I au răsunat luni noapte ritmurile cu foc şi vocile de aur ale marilor artiste Mioara Velicu şi Laura Lavric.

Luni seara, la deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”, sutele de spectatori care au umplut esplanada Sindicatelor au avut parte de trei spectacole extraordinare într-unul singur.

Primul şi cel mai impresionant spectacol a fost oferit de campionii Festivalului de anul trecut, Ansamblul „Sonhechko” (FOTO 1) din Jitomir, Ucraina. Sincer, pentru recitalul lor meritau încă un trofeu! Au fost momente de balet pur, graţie şi sensibilitate incredibile, împletite cu dansuri şi acrobaţii îndrăcite căzăceşti sau, pe scurt, profesionalism sută la sută! Copiii şi adolescenţii ucraineni din ansamblul condus de Mihai Guzun au fost aplaudaţi frenetic de public.

Parada ansamblurilor care se vor bate pentru trofeul de anul acesta a dăruit publicului momente inedite. Primii au fost italienii care au purtat până la scenă un steag uriaş. I-au urmat dansatorii din Ciprul de Nord, basarabenii de la „Soroceanca”, georgienii şi apoi grecii.

Concurenţii au avut şi ei parte de un moment de suflet al cărui ambasador a fost ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a salutat fiecare ansamblu pe limba sa.

Şi cum un festival internaţional nu putea începe fără imnul ţării gazdă, organizatorii, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” au oferit publicului o surpriză în plus. Unul dintre cei mai talentaţi copii ai Galaţiului, Maria Crăciun, a cântat emoţionant Imnul de Stat „Deşteaptă-te, române”.

Doina tinerei generaţii

Cel de-al doilea spectacol al serii a urcat pe scenă Ansamblul „Doina Covurluiului” din Galaţi. De această dată, însă, nu profesioniştii au fost „crema” recitalului, ci copiii care speră să devină într-o zi artişti cunoscuţi ai muzicii populare.

Dansurile celor mici au fost urmate de un minirecital al celor mai tinere şi talentate voci ale „Doinei Covurluiului”: Alexandra Horujenco, Andreea Alexia Necula, Adina Tăbăcaru, Simona Solomon şi Viorica Petrea. Şi, din nou o surpriză, Maria Crăciun a cântat muzică populară.

Cu siguranţă, glasurile copiilor s-ar fi auzit la adevărata lor valoare dacă sistemul de sonorizare ar fi fost reglat în aşa fel încât să nu le spargă timpanele spectatorilor din primele rânduri, iar microfoanele orchestrei „Doina Covurluiului” ar fi fost la intensitatea normală.

Şi poate că ar fi fost mai inspirat ca micuţii să nu urce pe scenă la 10 noaptea, o oră solicitantă şi pentru adulţi, darămite pentru nişte copii!

Oricum, părinţii micuţilor folclorişti merită toate aplauzele şi felicitările noastre şi ale gălăţenilor! Să vă trăiască micii artişti!

Vedetele mult aşteptate

Mioara Velicu (FOTO 2) şi Laura Lavric (FOTO 3) au fost cele mai aşteptate vedete ale serii de folclor. Glumele celor două artiste s-au împletit cu cântece de joc şi voie bună care au făcut Galaţiul să răsune. Chiar dacă au concertat aproape de miezul nopţii, cele două mari artiste au oferit momente excepţionale de folclor autentic.

În această seară, de la ora 19,00, nu rataţi spectacolele oferite de ansamblurile din zona de nord a Ciprului, Republica Moldova şi Georgia! Iar după atâta folclor internaţional, merg o sârbă şi o bătută ca în Moldova cu Ansamblul „Trandafir de la Moldova” din Huşi.

CITEŞTE ŞI   Regal folcloric cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros

Locatarii din blocurile de lângă Sindicate protestează

Am primit la redacţie sesizări telefonice de la gălăţenii care locuiesc în blocurile din preajma Casei de Cultură a Sindicatelor şi care se plâng de volumul mult prea mare al sonorizării de la Festivalul de Folclor.

Practic, spun oamenii, vibrează geamurile din cauza başilor, iar de dormit nici nu poate fi vorba până la miezul nopţii. Ceea ce, oricât am iubi muzica populară, devine iritant, ca să nu spunem mai mult.

E drept, manifestările au toate aprobările necesare, iar beneficiarii concertelor sunt, poate, mai mulţi decât cetăţenii nemulţumiţi. Cu toate acestea, volumul ar putea fi, cu siguranţă, redus.

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.