O Stela, două Stela...

O Stela, două Stela...
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

A fost din nou sărbătoare la cenaclu. Trei povestiri scurte în lectura autoarei, povestiri care au asigurat o seară reușită, din toate punctele de vedere, și o surpriză de proporții deoarece, de m-ar fi provocat cineva să pun pariu dacă Stela Iorga – căci despre domnia sa este vorba – poate să scrie și proză sau nu, și încă din aceea umoristică, eu aș fi pariat pe ”nu”. Și aș fi pierdut. Aș fi pierdut mult. Prima povestire din volumul Povestiri mici pentru oameni mari, publicat recent de editura Eikon, mi-a răsturnat o parte a universului meu atât de mult pe dos, că părea a fi imaginea lui în oglindă. Umorul se întrezărește încă din titlul povestirii – Sfântul Gheorghe al mamei. Scrisă cu vervă umoristică nebănuită, povestirea curge firesc, descriind când pictural, când cinematografic, o lume ridicolă în care cavourile nu au morminte, ci sunt ”dotate” cu ele, iar defuncții sunt numiți, cu simpatie, ”ocupanți”. O lume ridicolă, dar pe care cititorul – în mod paradoxal – o va putea îndrăgi pentru inocența ei abruptă.

Au urmat alte două povestiri, de și mai mici dimensiuni și de facturi diferite. În Cerullean blue, puțin ratat din fabricație ne aflăm în fața unui cuplu angajat într-un tangou filosofic descris pe înțelesul tuturor, iar povestirea Clepsidra, ultima lecturată în ședință, ne aduce aminte de poeta Stela Iorga printr-un poem în proză scris cu măiestria cu care eram deja obișnuiți.

Prima povestire și a treia s-ar fi putut dezvolta în romane. Multă poezie, cursivitate și profunzime. Savuros! Toate sunt materiale de roman.(Carmen Neacșu)

Păzea, poeții s-au apucat să scrie proză! Umor coroziv, de bună calitate. Povestiri bine scrise. Într-adevăr, ele reprezintă încălzirea pentru un viitor roman. (Ioan Gh. Tofan)

Prima povestire e năucitoare. Trecerea de la lirism la un umor atât de savuros are acest efect. Celelalte două povestiri sunt în nota obișnuită a autoarei. (Anca Șerban)

O surpriză plăcută prin diferența dintre poetă și prozatoare. Aceeași înălțime a textului. Surprinzătoare sunt stilul și tema, care m-ar fi făcut să spun că nu e Stela Iorga. Proză foarte apropiată de ceea ce se scrie astăzi. Prin combinația celor două Stele (sic!) ar ieși un roman foarte bun. (Octavian Miclescu)

Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 29 iunie, ora 11,00, la Centul Cultural Dunărea de Jos.

Citit 1399 ori Ultima modificare Joi, 27 Iunie 2019 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.