Georgia, campioana Festivalului „Doina Covurluiului”

Georgia, campioana Festivalului „Doina Covurluiului”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* O micuţă şi foarte talentată dansatoare din public, Sara Maria Clara, a fost remarcată de maestrul coregraf Marin Barbu *

Marele Trofeul al Festivalului „Doina Covurluiului” pleacă în Georgia, adjudecat pe drept de tinerii şi foarte talentaţii dansatori din Ansamblul „Kelaptari”. Deşi au intrat miercuri seara ultimii în concurs, copiii şi adolescenţii georgieni au oferit publicului un spectacol plin de graţie, culoare, temperament şi dârzenie.

Frumoasele dansatoare au cucerit şi juriul şi publicul cu dansul lor: o plutire diafană, graţioasă, încât ai fi putut jura că nu ating scena, se transforma într-o explozie de energie în care le sfârâiau pur şi simplu picioarele! Dansurile băieţilor împleteau mişcările de luptă cu salturi spectaculoase şi rotiri în aer pe ritmuri îndrăcite.

Şi ca să nu credeţi că exagerez cumva, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a decis să acorde premiul pentru cea mai frumoasă pereche din Festival cuplului georgian care a deschis reprezentaţia Ansamblului „Kelaptari”.

Revenind la clasament, Premiul I a fost decernat aseară Greciei. Pe locul al doilea al podiumului au urcat dansatorii de la „Serdaly Municipality Flok Dance”, veniţi din Ciprul de Nord. Ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de italienii din „La Morgia”.

Moldovenii de la Soroceanca au trebuit să se mulţumească doar cu un premiu oferit de preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac.

Acrobaţii cipriote (VEZI VIDEO)

Miercuri seara, ciprioţii din zona de Nord au spart gheaţa cu tradiţii de nuntă – bărbieritul mirelui. Bărbaţii au uimit publicul şi juriul dansând cu câte o sticlă pe cap! Sticlele nu erau goale şi niciuna n-a ajuns pe jos!

Dar asta n-a fost nimic. Solistul ansamblului a dansat purtând tot pe creştet 5 pahare, toate pline, puse unul peste celălalt în perfect echilibru, ba s-a mai şi lăsat ridicat şi purtat pe umeri de cel mai puternic dansator!

Ansamblul „Soroceanca”, venit de la Soroca, de peste Prut, a avut o prestaţie foarte modestă. Deşi au „mituit” juriul, oferindu-i un colac, aşa cum e tradiţia în Moldova, nu au reuşit să-l convingă de faptul că merită să fie pe podiumul de premiere.

Singurele pete de culoare ale spectacolului basarabenilor au fost solistul cu numele de familie Prepeliţă, care a cântat „Dansez sârba” pe ritmuri de charleston şi dansatoarea cu numele de familie Gâscă, artistă care a dansat pe ritmurile „Ciocârliei”.

Cei mai aşteptaţi au fost însă georgienii, care, aşa cum am spus-o, au oferit un spectacol pe cinste.

Penultima seară de folclor s-a încheiat cu recitalul oferit de Ansamblul „Trandafir de la Moldova, din Huşi. 

Sara, o viitoare vedetă

Pe lângă de spectacolul de pe scenă, juriul şi spectatorii din primele rânduri au avut parte de un alt spectacol, mult mai emoţionat. Sara Maria Clara, o fetiţă de 3 ani şi 11 luni, a dansat minunat în faţa scenei (FOTO 2). Şi nu oricum! Sara sorbea din priviri fiecare mişcare a dansatorilor de pe scenă, şi o executa cu talent străduindu-se să ţină pasul cu artiştii din concurs.

Talentul iese în evidenţă indiferent de vârstă. Maestrul coregraf Marin Barbu n-a rezistat şi a venit să o felicite pe mica dansatoare, să-i cunoască pe părinţii fetiţei şi să îi sfătuiască să îi valorifice talentul!

Îi felicităm şi noi pe părinţi pentru că au copil atât de talentat şi îi oferă şansa de a vedea şi asculta folclor autentic. Şi le dorim, aşa cum am făcut-o şi miercuri seara, să o revedem pe Sara cât mai curând, pe scena Festivalului Internaţional de Folclor „Doina Covurluiului”!

Citit 1092 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.