CRONICĂ DE CENACLU | Olga. Atât

CRONICĂ DE CENACLU | Olga. Atât
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dintre toate dramele care ne asediază de pretutindeni, intrând vrând-nevrând (mai mult nevrând, deși a existat la un moment dat un filosof german care m-ar fi contrazis ușor în această privință a ne-vrândului) în viețile noastre prin ecrane de toate dimensiunile, știri de radio sau pagini de ziar, drama Olgăi, așa cum o descrie Carmen Neacșu, este una care te face să o cauți pentru a o trăi până la capăt. Cel puțin așa au declarat unii dintre membrii cenaclului prezenți la citirea fragmentului unui viitor roman cu titlul împrumutat de la numele personajului principal pomenit mai devreme. Olga se anunță un roman solid, profund, în care cuvintele sunt atent alese, iar unele fraze capătă, la momentul potrivit, importanța loviturilor de clopot. Au fost doar trei pagini, dar trei pagini cât o existență, cu durerea ei cu tot, ca atunci când, în doar câteva secunde intense, îți trece prin fața ochilor toată viața.

”M-a prins. Curge cinematografic. Detaliile sunt cele care m-au luat și m-au introdus în atmosferă. Foarte bine scris (fragmentul). Aș citi cu plăcere o asemenea carte” (Ioan Gh. Tofan).

”Mi-a stârnit o emoție puternică și mi-a adus aminte de Șișkin și romanul său, Scrisorar. Este o scriere foarte bine dozată. Câteva fulgurații lirice care, deși abia schițate, creează o emoție puternică” (Anca Șerban-Gaiu).

”M-a emoționat foarte mult. A creat un miniunivers în trei pagini, ceea ce e o performanță. Are acel talent nativ de a conduce proza. Inserțiile lirice sunt și ele prezente. Personajul este spectaculos sugerat, prin doar câteva tușe. Un text echilibrat” (Stela Iorga).

”Mi-a plăcut foarte mult. Îmi plac romanele în care sunt drame. M-a făcut curioasă. Aș vrea să citesc și restul deoarece se citește cu ușurință” (Rodica Ajder).

”Foarte bună atmosfera pe care o crează, și o crează foarte repede. De asemenea, anxietatea e foarte bine scoasă în evidență din doar câteva detalii: mirosul de clor, pijamaua lălâie și papucii cu două numere mai mari. Se simte forța pentru proză scurtă. Trei pagini foarte echilibrate” (Cezar Amariei).

Vineri, 20 septembrie 2019, de la ora 19,00, la sediul ziarului "Viaţa liberă", va citi Ioan Gh. Tofan, in memoriam Apostol Gurău.

Citit 1354 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.