Un spectacol intens, ca o felie de viaţă

Un spectacol intens, ca o felie de viaţă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Teatrul din Buzunar scoate cea de-a treia producţie la scenă, spectacolul "Second Hand sau Centaurul" pe un text al jurnalistului, scriitorului şi dramaturgului gălăţean Victor Cilincă. Premiera va avea loc pe 11 şi 12 octombrie, de la ora 20,00, la etajul I al Casei de Cultură a Sindicatelor.

Joacă cu sensibilitate şi naturaleţe Vlad Ajder şi Mihai Păun, iar regia aparţine Isabelei Oancea.

„Textul lui Victor Cilincă m-a impresionat de la prima citire. Sunt două personaje care stârnesc sentimente total opuse. De la început până la sfârșit sunt tentată să-l ocrotesc şi să-l mângâi pe Bebe, și, la fel, de la început până la sfârșit îl urăsc pe Babanul. Sunt două personaje care trezesc în mine ce e mai frumos, mai uman și în secunda următoare descopăr în mine toate pornirile primitive de răzbunare”, spune Isabela Oancea, regizorul spectacolului

Victor Cilincă povesteşte că a scris textul în urma unei documentări jurnalistice care l-a pus în contact cu realitatea de la şcolile speciale din Galaţi: "Am simţit nevoia să găsesc o metaforă dramei de care nişte copii minunaţi nici nu erau conştienţi. Nu cu lacrimi opreşti lacrimile şi a ieşit o comedie cu accente tandre, dar şi cu momente de dramatism, realistă, intensă şi nu lipsită de poezie în momentele sale speciale. Şi, sper eu, cu întorsături şi final neaşteptate". 

Despre textul care se joacă acum face o referire elogioasă regretatul scriitor, critic şi istoric de teatru Mircea Ghiţulescu, în volumul „Istoria literaturii române. Dramaturgia” (2008). În capitolul „Marile modele ale lui Victor Cilincă”, criticul nota: „în Second hand, un bătrân infirm plăteşte un handicapat să îl plimbe cu căruciorul. Bătrânul îşi povesteşte viaţa de securist de temut de toată lumea. Monoloagele lui încărcate de ură pentru prezent şi de nostalgie pentru trecut sunt redutabile.”

Victor Cilincă nu este la prima experienţă în care i se montează un text. Are zece piese pentru publicul adult, dar şi pentru copii, jucate la teatre din Bucureşti, Galaţi, Botoşani, Reşiţa, dar şi la Lugoj, Deva sau, în Germania, la Augsburg şi Offenbach.

A fost de două ori nominalizat la Premiul UNITER, pentru cel mai bun text dramatic (în 2007) şi pentru cel mai bun spectacol radiofonic (2016). A primit Premiul I la Festivalul naţional de dramaturgie „Goana după fluturi” - Râmnicu Vâlcea, în 2013, două Premii I, în Festivalul internaţional al Teatrului „Ion Creangă”, în 2010.

În spectacolul radiofonic regizat de Attila Vizauer şi nominalizat la UNITER, piesă redifuzată de câteva ori pe an din 2015 încoace, inclusiv de Ziua Naţională a României, au jucat actori de la Naţional, Bulandra, Teatru Mic, precum Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Dan Condurache, Monica Davidescu, George Ivaşcu – pe atunci ministru al Culturii.

O piesă de teatru tipărită de o editură din Boston a stârnit interesul unui impresar din Santa Monica, California, şi a unui grup de producători teatrali din Seul. Cu 30 de volume şi povestiti publicate în ţară şi străinătate, cu volume de cercetare istorică, publicistică, Victor Cilincă este  Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

VIDEO, mai jos

Media

Citit 2719 ori Ultima modificare Duminică, 13 Octombrie 2019 01:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.