2 februarie - Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos

 2 februarie - Întâmpinarea Domnului  nostru Iisus Hristos
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Sărbătoarea de astăzi, 2 februarie, este una împărătească şi ea porneşte de la un fapt real din viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos *

E vorba de întâlnirea providenţială dintre Dreptul Simeon, slujitor la Vechiul Templu din Ierusalim, care L-a primit în braţele sale pe  Pruncul Iisus.

Potrivit Legii Vechiului Testament, la 40 de zile de la venirea pe lume a unui copil de parte bărbătească, familia avea datoria să ducă pruncul să-l închine la Templu.

Exista ideea că naşterea unui prunc este un dar de la Dumnezeu, iar familia în care se întâmpla acest fapt era binecuvântată de Dumnezeu. Binecuvântarea era răsplătită de părinţi în semn de mulţumire şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu.

În vremea Mântuitorului,  iudeii aduceau ca dar pentru pruncul primit „o pereche de turturele sau doi pui de porumbei” (Luca 2, 23-24),  drept jertfă pentru actul purificării.

La împlinirea celor 40 de zile de la Naşterea Pruncului Iisus, Sfânta Fecioară Maria şi Dreptul Iosif, după lege, au adus Pruncul născut în Betleem să-L închine.

Cel care L-a primit pe Prunc în braţe este Dreptul Simeon, pe care îl cinstim mâine, 3 februarie. Din Evanghelia după Luca (2, 25-28), aflăm că unui om din Ierusalim „drept şi temător de Dumnezeu”, i se vestise că „nu va vedea moartea, până ce nu-L va vedea pe Hristos Domnul”.

Din îndemnul Domnului,  „mişcat de Duhul Sfânt”,  bătrânul Simeon a mers la Templu, unde - cum i se făgăduise, deşi nu crezuse - „L-a primit bucuros în braţe pe Pruncul Iisus”.

Nu numai că L-a primit bucuros, dar „…I-a adus şi cântare de preamărire”. „Acum slobozeşte pe robul Tău, după Cuvântul Tău, în pace / Că văzură ochii mei mântuirea Ta / Pe care ai grăit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel” (Luca 2, 29-32), a spus atunci Dreptul Simeon.

Textul de mai sus este unul dintre cele mai frumoase imne liturgice, pe care îl vom cânta astăzi la Sfânta Liturghie.

Evanghelistul ne relatează că de faţă era  la Templu şi Prorociţa Ana (prăznuită tot mâine), care se ruga în Templu şi-L lăuda pe Prunc. În iconografia creştină, Prorociţa Ana este înfăţişată ţinând un pergament în mână pe care scrie: „Acest Prunc a adus cerul şi pământul”.

Cei doi, Dreptul Simeon şi Prorociţa Ana, sunt ultimii credincioşi din Legea Veche vrednici de a-L întâmpina pe Mesia.

Astăzi, Întâmpinarea Domnului la Palatul Episcopal

Astăzi, va fi rugă şi închinare în toate bisericile. Se va auzi cuvântul lui Dumnezeu şi la Capela „Întâmpinarea Domnului” din incinta Palatului Episcopal (Muzeul de Arte Vizuale), fiindcă acesta este hramul acestui loc sfânt.

Aici a fost reluată rugăciunea cu câţiva ani în urmă, după retrocedarea  acestui imobil, al cărui ctitor a fost  Vlădica Partenie Clinceni, Eparhiei Dunării de Jos.

Citit 953 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.