CRONICĂ DE CENACLU | Universuri în chintesență

CRONICĂ DE CENACLU | Universuri în chintesență
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tudor Neacșu a citit patru micro-povestiri. Pe pagina noastră de Facebook. Apoi am discutat despre ele, în videoconferință. S-au zis de toate, dar mai ales s-a zis de bine. Și s-a zis așa pe bună dreptate. După discuții eu, cronicarul de serviciu, am recitit povestirile, dar nu pentru că aș fi fost nevoit să fac asta. Apoi, le-am mai recitit o dată, înainte să scriu aceste rânduri. Le-am recitit pentru că la povestirile acestea te întorci așa cum te întorci la niște poezii care îți spun, de fiecare dată, mai mult decât înainte. Emoționante, profunde, larger than life sau măcar la fel ca ea, pentru că asta înseamnă a crea artă, universurile creionate în câteva zeci de rânduri fiecare au impact de roman. Viețile unor oameni neînsemnați pe lângă care treceam, probabil, în fiecare zi, atunci când aveam voie să ieșim din case, ajung să ne povestească într-o manieră surprinzător de convingătoare despre efemerul existenței (”Espero siempre”), despre sclavul care arată cu un deget disprețuitor către alți sclavi - un fel de ciob care râde de oala spartă - pentru a mai rezista încă o zi (”Ferestrele luminate ale lumii”), despre autoflagelarea senină, cu aparențe de normalitate (”Consumatorul”) și despre respingerea a ceea ce iese din niște tipare arbitrar alese ca fiind ale aceleeași normalități (”Relu Troleibuzu’“). Altfel spus, când scrii niște povestiri despre care se poate povesti, știi că le-ai scris bine.

”Le-aș numi exerciții de stil. E o surpriză, pentru că sunt obișnuit cu un altfel de proză la Tudor. Ultima (”Relu troleibuzu’” - n.n.) a fost cea mai legată. Celorlalte parcă le lipsește zvâcul sau un coagulant al mesajelor. I-aș recomanda să meargă pe spații mai mari” (Octavian Miclescu).

”Sincer, agreez genul acesta și chiar nu aș avea nimic de reproșat/observat. Cel mai bine m-a prins "Consumatorul". Chiar și "Relu Troleibuzu’" (Gabriel Ghimpu).

”Mi-a plăcut experimentul lui Tudor. Mă bucur că se încearcă și altceva. E un act de curaj, să se ducă spre micro-proză. Fiecare povestire are doza ei de potențial și ar putea fi transformate în proze de mai mare întindere. Ar putea fi macro-proze de calitate. Oricum, mi se pare că merge pe un drum foarte bun” (Cezar Amariei).

”Scrie echilibrat. Place unui spectru larg de cititori. Suferă la epic. Prea scurte povestirile. O menţionez pe cea cu Espero - are miez” (Nelu Păcuraru).

”Cele patru proze au fost ca niște filme de scurt metraj. Îmi place foarte mult propunerea de a esențializa. O proză mult mai profundă decât pare la prima vedere” (Carmen Neacșu).

Vineri, 17 aprilie, de la ora 19.00, în direct pe pagina de Facebook a "Noduri și Semne", citește Daniel Lungu.

Citit 1902 ori Ultima modificare Vineri, 17 Aprilie 2020 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.