CRONICĂ DE CENACLU | Olga sau realismul liric

CRONICĂ DE CENACLU | Olga sau realismul liric
În imagine, Carmen Neacșu
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Filosofic vorbind (și nu numai), orice neîmplinire provoacă suferință. ”Olga și-a dorit tare mult să se mărite cu Anghel, să aibă și ea un bărbat, o bucățică de familie. Dar el nu a vrut-o.” Respingerea ucide vise. Neîmplinirea dublată de ”cum ar fi fost dacă ar fi fost?” poate duce un om în pragul nebuniei. De acolo mai e doar un pas. Carmen Neacșu a luat toată această suferință asupra ei pentru că un artist plânge și râde cu propria-i creație. Sensibilă, aplecându-se asupra personajelor cu atenție și înțelegere, autoarea viitorului roman Defectiv de plural (titlu provizoriu) surprinde prin realism, demonstrând totodată o apetență pentru creat atmosferă. Știe să își transporte cititorii în zone pe care le controlează uneori cu lirism, alteori cu verdele crud al realității.

”Vocea narativă și unghiul de abordare sunt foarte bune. Atmosfera este bine creată în multe zone ale textului. Potențialul liric, însă, nu este exploatat la maxim, iar unele lucruri necesită lămuriri” (Cezar Amariei).

”Inițial am văzut doar problema poveștii de dragoste, care nu m-a atras, dar apoi am simțit parfumul de secol trecut, din text. Din acest punct de vedere, este o reușită. Poate că a trecut cam repede peste unele imagini din care putea scoate mai mult” (Daniel Lungu).

”Dincolo de așezarea fragmentului în roman, remarc atmosfera atent creionată și personajul Olga bine condus. Sunt și scene reușite, care vin dintr-o zonă de rezistență a romanului. Imaginile create sunt autentice, dar cred că mai trebuie lucrat la dialoguri” (Tudor Neacșu).

”Proza lui Carmen este una sensibilă. Am avut sentimentul unui film cu Meryl Strip. E bine că autoarea a lăsat cititorul să-și imagineze unele lucruri despre personaje, în loc să-i dea totul de-a gata” (Octavian Miclescu).

”Acest roman prinde contur. Fragmentul vine în mod fericit în continuarea celorlalte. Atmosfera creată are ceva din romanul clasic rus: caldă, familială. Inserțiile lirice sunt foarte bine plasate” (Anca Șerban-Gaiu).

”Mi-a plăcut foarte mult fragmentul. Dialogul a fost foarte interesant, iar unele scene au fost atât de bine construite, încât parcă le-am văzut jucate în fața mea” (Daiana Drahoi). 

”Au fost multe imagini care m-au atins sufletește. Unele scene au fost de un realism intens. E un text reușit și din perspectivă simbolică” (Antoanela-Marta Mardar).

”E un tablou al fragilităţii feminine derivat atât din cărbunele care a conturat personajul Olga, cât şi din modul în care Carmen a citit fragmentul de proză, cu aceeaşi emoţie puternică de la început până la sfârşit…” (Daniela Lăcrămioara Capotă).

Vineri, 8 mai, de la ora 19,00, în direct pe pagina noastră de facebook Cenaclul literar „Noduri și Semne”, citește Raluca Mihai.

 
Citit 1232 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2020 21:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.