Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Volum. Pandemia a mai făcut victime şi printre cărţile abia scrise, mulţi autori nu se mai pot întâlni cu poublicul în lansări de carte. Remarcabilă prin felul în care şi-a asumat de ani buni efortul de a colinda ţara în lung şi în lat, prezentîndu-şi ”copiii” literari, în campanii care cer atât efort, şi poeta Angela Baciu aşteaptă „dezlegarea la carte” postpandemie, pentru lansarea volumului ”Mic dejun la Frida”, apărut la Editura "Tracus Arte" Bucureşti.
Încă din titlu, simbolismul cu care ne-a obişnuit poeta ne duce acum în lumea pictoriţei din Ciudad de Mexico, artista suprarealistă a trăirlor senzuale şi a suferinţei în Casa Albastră, celebra Frida Kahlo. Gălăţeanca se invită la mic dejun, titlul trimiţâd volens nolens şi la romanul lui Capote ”Mic dejun la Tiffany”, cu acea fascinantă newyorkeză Holly Golightly, care îşi trecea pe cartea de vizită profesia: ”călătoare” - ca şi Angela...
O să citez măcar în fugă, de pildă, din prozo-poemul ”obiecte pentru stângaci. 2”, un jurnal de fată, o poveste în care Alice păşeşte în Ţara Facebook: „la şcoală stăteam în ultima bancă, să nu vadă ceilalţi cum mă scobesc în nas cu mâna stângă. lingura-se-ţine-în-dreapta-furculiţa-în-stânga. ei, aş, cine a mai scornit şi asta? oricum, nu se vede. că, acolo pe facebook nu scrie asta. nici că mănânci cu stânga (...), mi-ar plăcea să mănânc pe facebook.” Şi, mai departe, cu o amuzantă trimitere biblică: ”dacă un cuţit nu are zimţi, înţelegeţi odată că e foarte greu pentru stângaci, pentru că: - nu pot tăia cozonacul - venele - un pepene roşu - plicul de la anaf - oameni buni, lăsaţi zimţii să vină la mine. şi cozonacul ăla să fie cu nucă.” Şi un crochiu: ”la cimitir era pus lacătul. cum mama mă-sii era închis. limuzina neagră se opreşte în dreptul porţii nu tu dric nu tu mort. ca un cod morse farurile se joacă”. Cu un pasaj licenţios, autoarea dă contur altui personaj, cu liste de cumpărături, pune în ramă banalul cotidian. ”În loc de epilog” închie povestea de dragoste într-o lume banală: ”Asta a fost povestea de dragoste a unei femei stângace pentru balerinul cu coup-de-pied-ul rănit.”
O carte "șarmantă & umană & zărghită" - puncta pe copertă poetul Radu Vancu.

Citit 604 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 23:06

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro