Prozo-poeme aşteptând... dezlegarea la carte

Prozo-poeme aşteptând... dezlegarea la carte
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Volum. Pandemia a mai făcut victime şi printre cărţile abia scrise, mulţi autori nu se mai pot întâlni cu poublicul în lansări de carte. Remarcabilă prin felul în care şi-a asumat de ani buni efortul de a colinda ţara în lung şi în lat, prezentîndu-şi ”copiii” literari, în campanii care cer atât efort, şi poeta Angela Baciu aşteaptă „dezlegarea la carte” postpandemie, pentru lansarea volumului ”Mic dejun la Frida”, apărut la Editura "Tracus Arte" Bucureşti.

Încă din titlu, simbolismul cu care ne-a obişnuit poeta ne duce acum în lumea pictoriţei din Ciudad de Mexico, artista suprarealistă a trăirlor senzuale şi a suferinţei în Casa Albastră, celebra Frida Kahlo. Gălăţeanca se invită la mic dejun, titlul trimiţâd volens nolens şi la romanul lui Capote ”Mic dejun la Tiffany”, cu acea fascinantă newyorkeză Holly Golightly, care îşi trecea pe cartea de vizită profesia: ”călătoare” - ca şi Angela...

O să citez măcar în fugă, de pildă, din prozo-poemul ”obiecte pentru stângaci. 2”, un jurnal de fată, o poveste în care Alice păşeşte în Ţara Facebook: „la şcoală stăteam în ultima bancă, să nu vadă ceilalţi cum mă scobesc în nas cu mâna stângă. lingura-se-ţine-în-dreapta-furculiţa-în-stânga. ei, aş, cine a mai scornit şi asta? oricum, nu se vede. că, acolo pe facebook nu scrie asta. nici că mănânci cu stânga (...), mi-ar plăcea să mănânc pe facebook.” Şi, mai departe, cu o amuzantă trimitere biblică: ”dacă un cuţit nu are zimţi, înţelegeţi odată că e foarte greu pentru stângaci, pentru că: - nu pot tăia cozonacul - venele - un pepene roşu - plicul de la anaf - oameni buni, lăsaţi zimţii să vină la mine. şi cozonacul ăla să fie cu nucă.” Şi un crochiu: ”la cimitir era pus lacătul. cum mama mă-sii era închis. limuzina neagră se opreşte în dreptul porţii nu tu dric nu tu mort. ca un cod morse farurile se joacă”. Cu un pasaj licenţios, autoarea dă contur altui personaj, cu liste de cumpărături, pune în ramă banalul cotidian. ”În loc de epilog” închie povestea de dragoste într-o lume banală: ”Asta a fost povestea de dragoste a unei femei stângace pentru balerinul cu coup-de-pied-ul rănit.”

O carte "șarmantă & umană & zărghită" - puncta pe copertă poetul Radu Vancu.

Citit 1545 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.