Un şlep brăilean, în Bătălia Galațiului

Un şlep brăilean, în Bătălia Galațiului
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Chiril. "DESTINUL a făcut că bunicul meu după mama, Andrei Fostini, născut în 1896, în comuna Oancea din fostul județ Covurlui, port la râul Prut (navigabil atunci), a reușit în fața grupării inamice germane-bulgaro-turce, ce ocupase portul Brăila, să-și retragă șlepul "Gheorghios" (proprietate a tatălui său) pe care era cârmaci și să-l aducă la adăpost în docurile portului Galați". Șlepul a fost apoi rechiziționat la Galați, completând astfel firava flotilă navală înarmată care a apărat, cu forțe puține, orașul nostru, în celebra Bătălie a Galațiului, din ianuarie 1918, care a împiedicat, vărsând sânge pe apă și pe uscat, bolșevizarea armată a întregii Europe.

Neașteptat, am găsit într-un album de plastician o veche și tulburătoare poveste de familie, cuprinsă în acel album-jurnal inedit, realizat de un nume mare în plastica umoristică românească: brăileanul Chiril - căci despre domnia sa este vorba - remarcat chiar cu decenii în urmă, prof. Victor Chiriloaie-Chiril, membru UAP, "omul fără de care revista "Urzica" nu ar fi urzicat", după cum scria "Jurnalul național". Brăileanul născut într-o casă de pe strada Mărășești nr. 13, fostă Prusiană, într-o familie de origine grecească, se poate mândri cu bunicul său dinspre mamă, care, făcând parte din contingentul militar 1916, avea să primescă, prin ordinul regelui Ferdinand, Crucea comemorativă a războiului.

În acest al patrulea album CHIRIL, intitulat "Brăila 100 (1918-2018) CHIRIL ´71", apar caricaturile sale, dar și amintiri, vechi fotografii, o scurtă istorie a familiei, dar și trimiteri la... celebra Bătălie a Galațiului, din ianuarie 1918: un rezumat al încleștării descrise și de Constantin Kirițescu, în istoria sa premiată de Academie. Albumul publică și imagini de la inaugurarea monumentului reconstruit în 2018. Chiril menționează, onorant, și înaltele distincții primite de Galați după război, recunoașterea eroismului de către Franța, prin La Croix de la Guerre, și Italia, prin La Croce di Guerra.

Am întâlnit în album și un alt fapt neobișnuit: bunica sa a fost și... marinar, pe șlepul pe care bunicul a muncit apoi până la pensionare, șlepul fiind rechiziționat din nou, după Al Doilea Război Mondial, de către regimul comunist. Atunci, cu șlepul reprat după luptele de la Ismail, familia se refugiază la Brăila, pe str. Mărășești. Bunicul nu putea să se întoarcă la proprietatea sa de la Cahul, căzut sub stăpânire.

Istoria de familie are, ca martor în viață, pe prof. Marius Teodorescu, plastician brăilean expus în Franța, SUA, Spania şi Elveția, cu mama născută în Itaca, legendara insulă a lui Ulise.

Citit 2043 ori Ultima modificare Joi, 28 Mai 2020 20:05

1 comentariu

 • postat de primarul
  Vineri, 29 Mai 2020 11:32
  92.81.154.***
  Foarte frumoasa istorie a galatenilor cu origini grecesti...din Oancea ” picior de Paris” ! In plus trebuie mentionat ca slepul rechizitionat care a luptat in ambele razboaie pentru Romania a adus necazuri familiei proprietare. Despina fata proprietarului casatorindu-se cu Mircea Chiriloaie, ofiter in garnizoana Constanta, acolo unde s-a nascut viitorul artist, a fost urmarita de securitate si in final sotul a fost trecut in rezerva pe motiv ca acel slep era considerat o avere ! S-a respectat regula - nici o fapta buna sa nu ramana nepedepsita. Sa speram ca va urma si povestea grecului Manole si a sotiei sale Sevasta sositi si ei la Oancea...
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.