La mulţi ani Limbii Române şi vorbitorilor ei de pretutindeni!

La mulţi ani Limbii Române şi vorbitorilor ei de pretutindeni!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Astăzi, 31 august, se sărbătorește în România, dar și peste hotare, de către toți cei care simt românește, Ziua Limbii Române.

Inițiată în 2011 de către senatorul PNL Viorel Badea, propunerea legislativă a fost semnată de 166 de parlamentari și s-a transformat în Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri, potrivit wikipedia.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Evident, în condițiile actualei pandemii de coronavirus, orice manifestări cu caracter public sunt restrânse, iar faptul că această sărbătoare este pe ultima sută de metri a vacanței școlare face puțin mai dificilă atingerea scopului său educativ. Am considerat însă importantă marcarea sărbătorii.

Dincolo de funcția sa primară, de a înlesni comunicarea între oameni, o limbă unitară, așa cum au românii, reprezintă o comoară în sine, tocmai datorită unicităţii sale. Românii nu ştiu ce înseamnă să te duci, să spunem, într-o altă regiune a ţării tale şi să nu înţelegi ce se vorbeşte, să nu poţi răspunde. În ciuda particularităților regionale ale limbii române, care au devenit o sursă inepuizabilă de bancuri, toţi românii, chiar şi cei aflaţi, din cauza vicisitudinilor istoriei, în afara graniţelor actuale, se înţeleg între ei.

În 2016, cu ocazia vizitei sale în redacţia noastră, am avut ocazia să discut cu Ambasadorul Republicii Africa de Sud - Excelenţa Sa, Doamna Thenjiwe Ethel Mtintso. Printre altele, domnia sa ne-a mărturisit cât este de dificilă comunicarea administrativă în Africa de Sud, care are 11 limbi oficiale. Ambasadoarea Africii de Sud ne-a spus atunci, mie şi colegilor mei: "Nici nu ştiţi ce mult înseamnă pentru coeziunea ca naţie faptul că aveţi o singură limbă, în care vă puteţi cu toţii înţelege".

Nu doar comunicarea administrativă (care se face, e drept, şi în limbile minorităţilor, acolo unde ele sunt reprezentate), nu doar comunicarea de zi cu zi sunt mai uşor de făcut, ci pur şi simplu faptul că noi, cu toţii, putem transmite sentimente prin cântec, prin poezie, prin proză, că presa, iată, poate fi acum citită online şi din Satu Mare, şi din Galaţi, este un lucru important, pe care, poate, nu îl recunoaştem destul. La mulţi ani Limbii Române şi vorbitorilor ei, oriunde s-ar afla!

Citit 3189 ori Ultima modificare Marți, 01 Septembrie 2020 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.