Flautul vrăjit al Teodorei Acker. Concert în curtea Bibliotecii Judeţene ”V.A. Urechia” (VIDEO)
Foto: Anca Melinte

Flautul vrăjit al Teodorei Acker. Concert în curtea Bibliotecii Judeţene ”V.A. Urechia” (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Atmosferă de poveste în grădina fostului Palat al Comisiei Europene a Dunării, astăzi Biblioteca Județeană "V.A. Urechia" Galați. Flautul fermecat al Teodorei Acker s-a luat la întrecere cu ciripitul păsărilor, cu freamătul frunzelor, cu adierea vântului şi chiar cu zgomotele străzii, într-un concert care a bucurat inimile gălăţenilor.

Născută în Galaţi, crescută şi educată în Galaţi, Teodora Tăbăcaru, devenită Acker prin căsătorie, a susţinut în după-amiaza de joi, 27 august, un concert estival de flaut, pe esplanada din fața sediului central al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia". Evenimentul, organizat de bibliotecă în parteneriat cu Asociația culturală "Musicarte fără frontiere", le-a oferit celor prezenţi un program divers, pentru flaut solo, de la muzică de film şi tango, la preclasicul Johann Sebastian Bach.

Interpretând melodia principală din filmul "La Strada" - Nino Rota, aşa a păşit Teodora Acker în faţa publicului său. Rolul cortinei care ar fi trebuit să se ridice şi să coboare peste "scena" în aer liber, fără sonorizare, a fost preluat de uşa monumentală a fostului Palat.

"Se aud şi câteva păsări, e un cadru frumos. Într-un fel, suntem forţaţi să facem asta, din cauza pandemiei. Din alt punct de vedere, cred că asta a deschis noi posibilităţi muzicienilor şi nu numai, să ne întâlnim în aer liber. Vă invit să acceptaţi toate sunetele care vor veni, aşa cum fac şi eu. Nu veţi auzi numai flaut. Şi, dacă vă doriţi la un moment să închideţi ochii, să simţiţi muzica altfel, o puteţi face", a spus Teodora Acker.

Programul muzical a continuat cu Pièce de Jacques Ibert, Suita BWV 1007 de Johann Sebastian Bach, Bergere captive, Studii de Tango de Astor Piazzolla, Polka italiană de Serghei Rahmaninov, Hora staccato de Grigoraş Dinicu şi Moment Musical No.3 de Franz Schubert.

"Polka italiană a fost scrisă iniţial pentru două piane. Am partitura din liceu, de la dl profesor Grigoraş, am dat de ea şi am spus că am s-o cânt la flaut. Noi, flautiştii avem multe piese pentru flaut, dar credem că muzica cea mai frumoasă este aceea pe care o putem transpune la toate instrumentele", a mărturisit artista.

Curios, vântul a ţinut să sufle şi el în flautul Teodorei, ale cărei armonii au rezonat cu sufletele spectatorilor. Răsplata? Aplauze şi flori pentru gălăţeanca Teodora Acker.

Solista a început studiul pianului și mai târziu al flautului la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", sub îndrumarea profesorului Dumitru Grigoraș. A urmat studiile la București și apoi în Franța, la Conservatorul din Lyon. Este absolventă a Conservatorului Pôle d'Enseignement Supérieur Spectacle-Vivant Bretagne, unde a obținut, în 2016, diploma de muzician interpret și profesor de flaut.

Trăiește în Italia și susține numeroase concerte, atât ca solist, cât și în ansambluri de muzică de cameră. Colaborează de asemenea cu artiști plastici și dansatori în proiecte multidisciplinare, prezentate pe diferite scene europene.

Citit 3075 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2020 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.