Sfântul Ioan Casian, punte de legătură între Răsărit şi Apus

Sfântul Ioan Casian, punte de legătură între Răsărit şi Apus
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Pe 1 septembrie, la Galaţi, va fi sfinţită Biserica „Sfinţii Casian şi Gherman” * Altarul este ridicat în amintirea Aducerii la Galaţi - în 17 octombrie 2002 - a Moaştelor Sfântului Ioan Casian * Alături de Arhiereul locului vor fi prezenţi oaspeţi din Franţa, din Bucureşti şi din Dobrogea Casienilor *

La răscrucea dintre milenii, pe malul Dunării, în apropierea Grădinii Botanice, şi-a făcut loc în viaţa noastră, în mod vizibil, Altarul închinat Sfânţilor Ioan Casian şi Gherman, prin înfiinţarea Parohiei din Ţiglina I. Locaşul a fost ridicat cu ocazia unui eveniment istoric, de referinţă pentru întreaga istorie a creştinismului din Răsărit şi din Apus: aducerea la Iaşi şi la Galaţi a Moaştelor Sfântului Ioan Casian, sfânt daco-roman din Dobrogea celui de-al IV-lea veac, născut în jurul anului 360.

Nevoindu-se în locurile pe unde a călcat Mântuitorul (Ţara Sfântă şi Egipt), sfârşitul pământesc (435) l-a găsit pe Sfântul Ioan Casian în Franţa, la Marsilia. Cale de aproape şaptesprezece veacuri, Sfântul Ioan Casian s-a rugat şi pentru noi de la Mănăstirea „Sfântul Victor” din Marsilia, pentru ca abia în toamna anului 2002 să revină acasă, în pământul sfânt al Moldovei şi al Dunării de Jos.

În 2002, evenimentul de largă respiraţie creştină s-a întâmplat cu binecuvântarea blândului Patriarh Teoctist, prin grija neobosită a  Prea Fericitului Patriarh Daniel, în acel moment Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Şi gălăţenii s-au bucurat atunci de binecuvântarea Sfântului, din dorinţa Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos - pe atunci Episcop - de a ne arăta viaţa şi trăirea aleasă a Sfântului daco-roman care leagă peste veacuri Răsăritul de Apus.

Răspundea acestei invitaţii la dialog şi unitate creştină Excelenţa sa Bernard Panafieu - Arhiepiscop de Marsilia al Bisericii Romano-Catolice, prelat care a însoţit atunci, în România, Sfântul Odor. Era toamna anului 2002, în ziua de 17 octombrie, când Sfântul Ioan Casian a sfinţit apele bătrânului fluviu, oamenii şi locurile.

În pregătirea acestui eveniment istoric, cu gândul la primirea sfinţilor daco-români, la Galaţi, pe malul Dunării, a fost ridicată capela Sfinţilor Ioan Casian şi Gherman. Misiunea de a păstori cele 2.000 de familii din cartierul Ţiglina I i-a revenit părintelui paroh Petru Chircă.

Astfel, pe 16 august 2002, a fost aşezată piatra de temelie, locaşul fiind sfinţit în 9 octombrie 2002. A fost un exerciţiu al zidirii materiale şi spirituale care a durat aproximativ două luni. În 17 octombriei 2002, în drumul dintre Iaşi şi Catedrala Galaţilor, Sfântul Ioan Casian a binecuvântat Altarul gălăţean de pe faleza Dunării.

Eveniment mult aşteptat

Istoria fapelor din Cuvânt nu s-a oprit aici. „În anul 2006, prin grija Înalt Prea Sfinţitului Casian, a fost aşezată piatra de temelie la Biserica mare a ˝Sfinţilor Casian şi Gherman˝. Acest nou Altar urmează să fie sfinţit joia viitoare, pe 1 septembrie 2011.

„Alături de Arhiereul locului, vor fi şi alţi înalţi oaspeţi, ne spune părintele Petru Chircă. Vor fi prezenţi ctitorii şi dăruitorii, dar şi Înalt Prea Sfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul la Paris-Franţa. Nu va lipsi nici Prea Sfinţitul Visarion, Episcop al Tulcii”.

Susţinere guvernamentală şi locală

Ridicarea Bisericii Sfinţii Casian şi Gherman a necesitat multă râvnă din partea preotului de aici, părintele paroh Petru Chircă, a creştinilor, dar şi a unor donatori gălăţeni. Acest proiect bisericesc este unul în care s-au implicat îndeaproape autorităţile guvernamentale şi locale.

Între aceştia, deputatul Mircea Toader, enoriaş al Parohiei Sfinţii Casian şi Gherman, care a sprijinit alocarea de la Guvernul României a 7,4 miliarde lei vechi (740.000 lei noi). Nici primarul Dumitru Nicolae şi nici consilierii locali nu au stat indiferenţi, alocând - în acelaşi interval de timp -  în acest scop 450.000 lei (4,5 miliarde lei vechi).

Mai sunt şi alţi dăruitori - avocaţi, notari, alţi intelectuali - pe care îi veţi afla cu altă ocazie. Biserica „Sfinţii Casian şi Gherman” este acum pregătită de pictură şi, la exterior, mai sunt de realizat doar mici retuşuri.

Citit 2128 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.