Măria sa, Desenul este Alfa şi Omega

Măria sa, Desenul este Alfa şi Omega
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două expoziţii au fost vernisate ieri, la parterul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi. Despre cea cu lucrări de patrimoniu, montată în urmă cu două săptămâni şi care va avea caracter permanent pe tot parcursul anului, am scris deja.

Cea de-a doua, organizată de Anca Tofan, se axează pe desenul care stă la baza tuturor artelor plastice şi nu numai. De aceea, genericul expoziţiei - „Măria sa, Desenul” - este mai mult decât sugestiv.

„Liantul acestei expoziţii a fost omniprezenţa desenului, multitudinea de tehnici, de la desen crochiu, la grafică publicitară şi ilustraţie de carte,  până la gravuri şi acuarelă”.

„Am ales doar câteva desene, pentru că dacă am fi făcut o expoziţie cu tot ce avem în domeniul desenului, ar fi trebuit să ocupăm tot spaţiul muzeului”.

„Desenul este bază pentru orice, desenul ne înconjoară tot timpul, ca şi culoarea. Dar baza culorii este desenul”.

„Din această cauză, l-am şi numit Măria sa, pentru că fiind omniprezent, necesar, are o importanţă capitală. Desenul este Alfa şi Omega, începutul şi sfârşitul lucrurilor”.

„Îmi pare rău că n-am avut suficient spaţiu la dispoziţie pentru a expune tot ce însemna desenul”.

„În viitorul muzeu care se va construi vom avea destul de mult spaţiu, pentru a realiza o expoziţie aşa cum se cuvine despre această temă”, a declarat, în deschidere, maestrul de ceremonii al expoziţiei, Anca Tofan.  

Cu toate nemulţumirile pe care le-a avut muzeograful legate de spaţiul prea prea puţin încăpător pentru ideile pe care le are, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu s-a arătat încântat de ceea ce a ieşit:

„Anca Tofan gândeşte expoziţiile ca un bijutier, lucrează în diamante. Le şlefuieşte, în timp ce oamenii se agită, câinii se gudură şi plantele cresc nepăsătoare în jur”.

„Este un muzeograf care întrece valorile normale ale acceptului. Eu nu vă invit însă la ceva anormal”.

„Pur şi simplu veniţi să vedeţi această expoziţie nebună. Acest eseu semnat Anca Tofan”, le-a lansat directorul muzeului o provocare tuturor gălăţenilor.

Expoziţia va sta deschisă până pe 15 aprilie. De altfel, toată luna, publicul gălăţean va avea parte de o mulţime de alte evenimente organizate de Muzeul de Artă Vizuală.

Pe 9 aprilie va fi vernisaj semnat Anca Mureşan, iar pe 15 aprilie – expoziţia personală a lui Mihnea Baran.

Pe 29 aprilie, va avea loc vernisajul cu lucrările premiate la Concursul Internaţional „Camil Ressu”, organizat de Liceul de Artă „D. Cuclin”, iar pe 30 aprilie un nou vernisaj „Simona Soare (Germania) – pictură şi grafică.

Ţineţi aproape de Muzeul de Artă Vizuală.

Citit 564 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.