Cenaclul „Noduri şi semne”: Haz de necaz

Cenaclul „Noduri şi semne”: Haz de necaz
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Acest lucru și-a propus să facă A.G. Secară, în piesa de teatru cu două titluri (cum altfel?!), Fiule, tatăl tău a murit! sau Dragoste în vreme de pandemie, din care ne-a citit doar începutul. Scrisă într-o cheie umoristică de sorginte bulevardieră, piesa poartă marca inconfundabilă a autorului său, remarcându-se prin construcția inteligentă și calitatea replicilor în spatele cărora se simte cititorul asiduu de literatură de calitate.

Personajul principal, pe care îl caracterizează cu măiestrie încă din primul paragraf rostit de acesta - una dintre convorbirile telefonice pe care le are cu tatăl său, un medic prins în lupta cu noul coronavirus -, este superficial, ușor incult și profund afemeiat, iar A.G. Secară știe să profite de aceste lucruri - ”Cum adică? A, să scriu teatru? Dar ce, eu sunt nepotul lui Caragiale? O declarație pierdută sau de-ale măștilor? Nu înțeleg, dar cred că glumești! Nu cred că am mai făcut Caragiale! Nici la colegiu... A scris și Alecsandri teatru? Coana Chirița? Știu de Domnul Goe! Bine, închid!”

Nu știu când va fi jucată, dar cred că merită să îmi rezerv un loc în sală de pe acum. Cunoscând autoexigența autorului, nu cred că voi fi dezamăgit. Îi urăm să găsească un regizor pe măsură.

”Fragmentul are momente în care te ține strâns și momente în care parcă îți dă drumul. Personajul e destul de bine conturat, iar multe replici sunt foarte bine ritmate. Sunt unele scene pe care aproape că le poți vedea. Există un fler și niște tehnici pe care le stăpânește foarte bine” (Tudor Neacșu).

”Apreciez foarte mult atmosfera creată prin dialoguri. Aș vrea mai multă îndrăzneală, ceva care să șocheze un pic. Cred că mai multă tensiune și mai multe trăiri ar ajuta” (Carmen Neacșu).

”A fost o seară frumoasă! Aproape că am văzut tot fragmentul de piesă pe scenă. M-au amuzat foarte mult schimburile rapide de replici în care una se întreabă și alta se răspunde” (Antoanela Mardar).

”Nu contează cât de oportun este subiectul. Dacă există valoare literară, atunci textul rezistă timpului. Apreciez curajul lui Adi de a intra într-un subiect al zilei, raportându-se la vremea lui. El are și talent actoricesc, de aceea vede bine ce fac personajele” (Viorel Ilișoi).

”Personajul tot caută ceva, iar când îl găsește, nu știe cum să scape de el. Cred că piesa nu este numai despre coronavirus, ci despre frică în general. Va fi o piesă care va rezista peste ani. În seara aceasta am avut un actor și un autor” (Gabriel Hodor).

”Dialogurile curg bine. Adi are inteligența necesară să-și construiască bine personajele. Situațiile amuzante sunt bine produse. Dacă se duce într-o zonă bulevardieră, acesta este un bun început” (Leonard Matei).

Vineri, 25 decembrie, de la ora 19.00, pe pagina noastră de Facebook, vine fiecare cu ce are.

Citit 1829 ori Ultima modificare Vineri, 25 Decembrie 2020 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.