Cenaclul „Noduri și semne”. Soarta operei literare când cheia de lectură e la proprietar

Cenaclul „Noduri și semne”. Soarta operei literare când cheia de lectură e la proprietar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Soarta și nimic altceva" este schița în jurul căreia a început prima întâlnire a Cenaclului "Noduri și semne" din acest an. Autorul, Iulian Mardar, a propus un text scurt, construit pe structura povestirii în povestire, text ce a stârnit o dublă unanimitate: a nedumeririi și aprecierii.

Cadrul larg, de început și final, este al unui pariu făcut între Dumnezeu și Sfântul Petru. "Nu am vrut să fie o trimitere foarte clară, ci una ermetică", a justificat autorul de ce a ascuns atât de mult cheia de lectură încât a provocat o nedumerire unanimă. Chiar și dacă ar fi fost explicite sau mai bine sugerate, pasajele puteau lipsi fără a altera nivelul prozei.

Schița propriu-zisă e scrisă într-un ritm alert, cu un dialog susținut, apreciat de mulți dintre cititori. Subiectul este unul generos, ce ar merita dezvoltat, pentru că în forma actuală, de trei pagini fără pasajele pariului, rămâne doar la nivel anecdotic.

Tudor Neacșu: "Nu am înțeles rostul textului de început și sfârșit, trimiterea la o parabolă biblică ar fi ușurat cheia de lectură. Mi-au plăcut ritmul și atmosfera, poate tușele telenovelistice sunt prea sclipitoare".

Carmen Neacșu: "În afara faptului că nu am înțeles artificiul de început și final, textul mi-a plăcut foarte mult. Am apreciat cursivitatea dialogurilor, atmosfera creată, e una dintre cele mai bune experiențe ale tale în această direcție".

Tatiana Nona: "Mi-a fost neclar de la început, cred că personajele trebuiau îmbrăcate cu mai multe detalii pentru a putea fi recunoscute. Povestea în sine te prinde, dialogul nu mi s-a părut însă la fel de bun și natural ca în alt text în care doi colegi de liceu scriau poezie la comandă. În general, proza curge firesc, am apreciat o anumită gingășie, sensibilitatea aparte din text".

Stela Iorga: "Ca linie generală, textul propus de Iulian m-a prins, e cursiv și incitant până la un punct. Stilul lui Iulian este unul flexibil, iar eu cred că poate dezvolta o idee și o poate duce până la capăt în mod fericit. În opinia mea, lui Iulian i-ar lipsi racordarea la o temă serioasă, cu bătaie lungă, să depășească "gamele literare". Așa fel încât să pleci cu, cel puțin, o mică meditație după ce ai terminat de citit textul. Vârsta și maturitatea scrisului sunt date de teme la care în mod inevitabil umanitatea se raportează, iar, dacă este capabil să creeze din două tușe vioaie un dialog și un personaj, eu zic că tot așa ar trebui să încerce să-și ridice constant ștacheta proprie".

Îi mulțumim lui Iulian Mardar că a fost în 2020 inima care a bătut în pieptul de noduri și semne al cenaclului și l-a ținut în viață.

Vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, citește Stela Iorga.

Citit 1321 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 11:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.