Teatrul Dramatic, solidar cu artiştii din Belarus: spectacol-lectură, difuzat online

Teatrul Dramatic, solidar cu artiştii din Belarus: spectacol-lectură, difuzat online
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” difuzează vineri, 19 februarie 2021, pe Facebook și pe YouTube, spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA), într-o acțiune de solidaritate cu artiștii din Belarus.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați se alătură programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care are la bază piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA), semnată de dramaturgul Andrei Kureicik și inspirată de protestele din Belarus.

Vineri, 19 februarie 2021, la ora 19,00, Dramaticul gălățean va prezenta exclusiv online spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, în regia lui Radu Horghidan. Acesta va putea fi urmărit pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/TeatrulDramaticFaniTardini şi pe canalul de YouTube al instituţiei de cultură: https://www.youtube.com/c/TeatrulDramaticFaniTardini.

Joacă actorii Ștefan Forir (Bătrânul), Mihai Păun, student în anul III la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” Galați (Tânărul), Petronela Buda (Novicea), Răzvan Clopoțel (Mortul), Flavia Călin (Pozitiva), Oana Mogoș (Moralista) și Ionuț Moldoveanu (Prădătorul).

Scenografia este semnată de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Afișul este realizat de Levente Benedeck, grafician al Teatrului Tineretului Piatra Neamț.

15 teatre din România și un teatru din Republica Moldova s-au reunit în această acțiune de solidaritate artistică și umană fără precedent cu oamenii de teatru din Belarus, alăturându-se programului mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project.

*

Alegerile prezidențiale din 9 august 2020, fraudate de președintele în funcție al Belarusului (din 1994), Aleksandr Lukașenko, au declanșat un val de proteste în sprijinul Svetlanei Tihanovskaia, candidata care, potrivit numărătorii paralele, ar fi trebuit să le câștige. Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, greve generale au paralizat țara pentru săptămâni în șir, în ceea ce dramaturgul rus Ivan Vîrîpaev numește „revoluția magică”.

În Belarus protestele continuă până în prezent, acțiunea fiind considerată cea mai mare represiune politică din Europa în ultimii 40 de ani, în care s-au înregistrat peste 32.000 de arestări, 83.000 de zile de încarcerare, 900 de dosare penale, 169 deținuți politici, 381 persoane bătute, 482 persoane spitalizate, 5 morți. Printre cei arestați (sau concediați) se află și numeroși actori, dramaturgi, producători, critici și profesori de teatru.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților, astfel, pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe. În ciuda încercărilor repetate ale Ministerului Culturii, nu s-a putut forma o nouă trupă, iar teatrul a rămas inactiv. În schimb, trupa demisionară s-a reunit într-un subsol, unde continuă să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

În acest context, dramaturgul Andrei Kureicik a scris, în timp ce mergea la proteste, o piesă despre realitatea în care trăia el însuși împreună cu toată țara, folosind ca punct de pornire declarațiile lui Aleksandr Lukașenko și ale Svetlanei Tihanovskaia.

*

INSULTAȚI. BELARUS(IA) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, ce a dat startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care, în ultimele 4 luni, a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Haga, Amsterdam, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Tașkent.

În România, primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020 la Teatrul Național din Iași, în cadrul proiectului LECTURI³. Au urmat două lecturi la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarusul”, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus.

La inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, în perioada 7-22 februarie 2021 are loc un maraton de spectacole-lectură:  16 teatre din România și Republica Moldova s-au alăturat acestui demers. Spectacolele lectură sunt difuzate online sau sunt jucate cu public în sală - gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate restricțiile impuse de situația sanitară din fiecare oraș.

Citit 2390 ori Ultima modificare Vineri, 19 Februarie 2021 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.