Primul hram al Sărbătorii „Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie” a fost un bun prilej ca gălăţenii să-l cunoască mai bine pe acest smerit şi pribeag nevoitor, în două rânduri Patriarh Ecumenic de Constatinopol.
Duminică, esplanada Catedralei din Galaţi - unde era la închinare Racla cu Moaştele Sfântului - a fremătat de paşii pelerinilor: părinţi cu copii de mână, profesori cu elevi, creştini din localităţile gălăţene şi brăilene, însoţiţi de preoţi, au transformat acest spaţiu într-o Catedrală vie.
Cu flori de primăvară şi veşnicul busuioc, creştinii s-au aşezat smeriţi în rând şi s-au rugat la Sfânt. Mulţi dintre pelerini nu ştiau prea multe despre viaţa şi slujirea „pribeagului Patriarh” Ecumenic, însă cunoşteau esenţialul: că e un Sfânt al locului, e al nostru, „de la Dunăre”.
„Unde sunt Sfinţii este şi Dumnezeu, prin harul Său. Am citit că se împlineşte un an de la proclamarea Sfântului Atanasie de la Dunăre şi am ţinut să fiu şi eu aici. Cu atât plecăm pe cealaltă lume, cu timpul acesta sfinţit pe care-l dăm lui Dumnezeu...”,
„Nu ştiu despre Sfântul Atanasie multe, dar cum am auzit că ne cheamă la închinare, cum am dat fuga de la Fileşti până la Galaţi”, ne-a mărturisit doamna Aniţa Midrigan.
„Aş mai sta la rugăciune, dar pe mama mea de 90 de ani am lăsat-o singură acasă; alerg acasă şi voi continua rugăciunea la căpătâiul ei...”
Între pelerini, în Sfânta Catedrală mi-au atras atenţia doi copii. Îmbrăcaţi în costum şi cravată, poposesc din icoană în icoană, cu gesturi studiate, controlate... S-au închinat la Sfântul Apostol, au bătut trei metanii la Maica Domnului şi au făcut Sfânta Cruce de trei ori...
Noi i-am deranjat şi am aflat că se numesc Rafael (9 ani) şi Mihai. „L-am însoţit pe tatăl nostru care se numeşte Bănică, ne spune Mihai, fratele mai mare, în vârstă de 11 ani. Tata e în soborul de preoţi şi se roagă pentru toţi şi pentru noi, la Dumnezeu şi la Sfinţi... L-am însoţit şi noi la rugăciune, pentru că nu ne întâlnim în orice zi cu momente aşa frumoase...”
„Nu ştiu cine este Sfântul Atanasie, ne-a mărturisit Oana, o tânără în vârstă de 15 ani, care era împreună cu alte patru colege. Ieşisem la o plimbare în oraş, dar pentru că am văzut lume la Catedrală, la Sfintele Moaşte, ne-am aşezat şi noi la rând şi, personal, mă bucur că am avut această ocazie. Am petrecut câteva momente de pace şi linişte. Sper să aflu mai multe despre viaţa Sfântului Atanasie de la Dunăre...”
Duminica aceasta, câteva mii de pelerini gălăţeni au venit la întâlnirea cu Sfântul Atanasie de la Dunăre. Un rugător care vine dintr-un neam nobil din insula Creta şi care în timpul vieţii pământeşti a avut o chemare aparte, slujind lui Hristos în Creta, Grecia, la Constantinopol, la Galaţi şi în Rusia. Sfântul Atanasie Patelarie, prin dragostea Domnului Vasile Lupu, a onorat şi a sfinţit şi Galaţii, la mijloc de veac XVII.
„Doamne, primeşte duhul meu”, aceasta a fost ultima rugăciune pe care Sfântul Atanasie Patelarie a rostit-o înainte de a trece la Domnul, pe când se întorcea la Galaţi de la ţarul Rusiei unde alergase după sprijin pentru întreaga Biserică Ortodoxă.
Prezenţa celor câteva mii de pelerini, care au venit să-l întâmpine zilele acestea la Galaţi, este o răsplată de la Dumnezeu faţă de Sfântul nostru de la Dunăre, pentru îndelunga-i pribegie prin lume, pentru îndelunga şi nedreapta noastră uitare.