Cenaclul „Noduri şi semne”. Moștenire de tristă amintire

Cenaclul „Noduri şi semne”. Moștenire de tristă amintire
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vinerea trecută, domnul Cezar Amariei, jurnalist, scriitor gălățean, care a debutat cu romanul "Zilele noastre mărunte", la ed. Polirom, ne-a lecturat textul "Moștenirea". Ce poate primi un adolescent dintr-o familie modestă, cu deprinderi, gânduri și trăiri specifice vârstei, drept moștenire? În cazul nostru, un telefon. Telefonul conține o înregistrare în care apare bunicul, la bustul gol, vorbind cu nepotul Corneluș despre tertipurile folosite de pușcăriași pentru a confecționa zaruri de joc și ce tactică se recomandă a se folosi pentru a trișa ca la carte, cum s-ar spune. "Singurul joc adevărat este pokerul", barbutul fiind un joc pentru "pârnăiași" și, aproape categoric, "într-o golăneală" indicat ar fi "să știi să citești omul". Sfaturile bunicului decedat nu reușesc să trezească în mintea nepotului decât dezgust și, astfel, această imagine a bătrânului infractor va fi ștearsă de moștenitor, fără vreo remușcare. Personajele câștigă veridicitate tocmai prin simplitatea lor și modul realist în care sunt prezentate, iar mediul în care ele sunt lăsate de scriitor să se miște și să respire e unul actual, cu ciudățeniile, imperfecțiunile și tarele sale.

Carmen Cristina Neacșu: "Apreciez prospețimea și fluiditatea textului. Prin detalii a reușit să schițeze personajul și lumea interioară a acestuia. Felicitări!"

Tudor Neacșu: "Mi-a plăcut povestea, ritmul și stilul. O proză realistă. De remarcat minuțiozitatea cu care își documentează poveștile, minuțiozitate care, pe alocuri, pare a-l defavoriza (apreciere de cititor, nu de critic). Mi-a plăcut finalul!"

Stela Iorga: "O schiță foarte reușită. Fără stridențe și stângăcii, a conturat o tipologie, lumea exterioară și interioară a personajelor. Modul de a descrie cum se măsluiesc cărțile la poker îmi pare ușor didactic. Felicitări scriitorului pentru că nu a făcut concesii legate de stil și că a rămas el însuși."

A.G . Secară: "E un tur de forță să intri în mintea adolescentului. Poate mai mergea marșat pe viziunile lui erotice. Un text bun este un text în care scriitorul se joacă inclusiv cu mintea cititorului. Tehnica din textele sale constă în a purta cititorul într-un loc și apoi îi oferă oportunitatea să judece singur. Aștept următorul roman."

Vineri, 2 aprilie, de la ora 19,00, pe pagina de Facebook a cenaclului, ne va citi Cătălina Steriu.

Citit 879 ori Ultima modificare Vineri, 02 Aprilie 2021 01:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.