IN MEMORIAM. Când culorile devin lumină. S-a stins din viaţă un pictor gălăţean valoros

IN MEMORIAM. Când culorile devin lumină. S-a stins din viaţă un pictor gălăţean valoros
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

S-a stins din viață unul dintre pictorii gălățeni de o mare valoare: Marcel Bejan. Născut la Stănilești - Vaslui, Marcel Bejan a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București. A fost unul dintre profesorii de desen din Galați iubiți și apreciați de generații întregi de elevi pe care i-a îndrumat în cunoașterea universului picturii. Din 1968 a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România.

Începând cu 1965 participă la toate expozițiile organizate de Filiala UAP din Galați, care i-a conferit anul acesta titlul de Președinte de Onoare al Filialei. Lucrările lui au fost expuse în numeroase expoziții republicane sau expoziții colective organizate în București sau în alte centre ale țării (Suceava, Brașov, Cluj, Tulcea, Focșani, Vaslui etc). A participat la diverse expoziții în străinătate și la mai multe tabere de pictură (Galați, Brăila, Deva, Valea Doftanei, Seini, Baia Mare) și a fost în mai multe călătorii în străinătate organizate de UAP.

Lucrările lui se găsesc în muzee din țară (Galați, Focșani, Brăila, Iași) și în colecții particulare din țară și străinătate (Israel, SUA, Grecia, Italia).

Marcel Bejan a fost un artist înclinat către laborioase aprofundări ale tehnicii, reușind să îmbine în lucrările lui exigențele picturii tradiționale cu o viziune modernă.

Domină în pictura lui preferința pentru peisajul citadin. Un peisaj al vechilor străduțe, al caselor izolate și al siluetelor de biserici, sugerând universul plin de farmec al unei “lumi de altădată”. Colțuri pitorești ale Galațiului vechi le redescoperim cu uimire în tablourile lui Marcel Bejan, datorită viziunii de excepție a artistului. Nimic nu este prozaic în aceste peisaje. Dimpotrivă, harul poetic al artistului le conferă o notă ușor fantastică datorită tehnicii sale, dar în special datorită subtilităților viziunii. O combinație între efecte ale perspectivei și un mod personal de interpretare a clarobscurului, finețea pensulației și a dozării nuanțelor constituie elemente inimitabile ale stilului lui Marcel Bejan. Acestea vorbesc imaginației privitorului, îl îmbogățesc sufletește.

O altă temă frecvent abordată de pictor este cea a naturilor statice cu flori. Acestea sunt adesea corelate în compozițiile lui cu deschideri către peisaje ce au o notă onirică.

Desenator foarte bun, Marcel Bejan a fost și un colorist de excepție. Ansamblul reflexelor din lucrările sale, armoniile cromatice în care tonalitățile reci și calde sunt bine echilibrate, știința organizării compoziționale sunt caracteristici ale stilului său. Arta lui Marcel Bejan a însemnat o întoarcere către mirajul picturii, al bucuriilor mereu reînnoite de elaborarea minuțioasă în tihna atelierului.

Prin dispariția pictorului Marcel Bejan, Filiala UAP din Galați pierde o personalitate de o valoare excepțională, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere moral.

Citit 2438 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Mai 2021 02:05

3 comentarii

 • Miercuri, 05 Mai 2021 20:45
  37.251.223.***
  A plecat dintre noi ultima persoana, după mama, care ma striga Țuțu.
  Dumnezeu sa va odihnească în pace.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Tusac Claudia
  Miercuri, 05 Mai 2021 14:09
  188.24.200.***
  Am avut sansa sa va avem langa noi,elevii si profesorii Scolii nr.2 Galati si sa va cunoastem ca OM; sensibil,bun coleg,profesor indragit de elevi,de o mare modestie,ne-ati oferit lucrari ale pictorului BEJAN M,care ne incalzesc inima si ne lumineaza ochii si azi.
  Va multumim,drag coleg,ca ati existat si ca ne-am bucurat unii de altii multi ani!
  Dumnezeu sa va duca printre stele acolo unde va este locul,in lumina vesnica!
  Sincere codoleante familiei indoliate!
  Cu respect,prof.Claudia Tusac.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Simona Bejan
  Miercuri, 05 Mai 2021 00:34
  151.40.6.***
  Nimeni nu moare pe pamant atat timp cat va trai in inimile celor care raman!
  Arta ta este urma trecerii tale pe pamant si va ramane in etern iar tu vei trai in inimile noastre pana la ultima suflare!
  Dumnezeu sa te ierte!
  Cu regret, fetele tale, Diana si Simona
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.