Trei zile de muzică uşoară la Festivalul „Grigoriu”

Trei zile de muzică uşoară la Festivalul „Grigoriu”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În acest an, la ediţia cu numărul 6, au trecut de preselecţie 26 de concurenţi, din 9 ţări * Trofeul festivalului este un autoturism Opel Zafira * Emisiunea „Atenţie, se cântă!” se înregistrează sâmbătă la Brăila *

Timp de trei zile, în perioada 14–16 mai, la Casa Tineretului din municipiul Brăila, 26 de concurenţi din Bulgaria, Elveţia, Franţa, Italia, Letonia, Polonia, Republica Moldova, România şi Ucraina îşi vor demonstra talentul şi pregătirea la ediţia 2010 a Festivalului Internaţional de muzică uşoară „George Grigoriu”.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Brăila, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Societatea Română de Radiodifuziune.

Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor va acompania atât concurenţii, cât şi soliştii invitaţi în recitaluri. Octavian Ursulescu va fi prezentator.

Se oferă importante premii şi trofeul festivalului – un Opel Zafira, care este vizibil de ceva vreme în faţa Casei Tineretului.

Astfel, câştigătorul premiului I va primi 2.500 euro, valoarea premiului II este de 2.000 de euro, iar premiul III va fi recompensat cu 1.500 euro.

Se mai acordă trei menţiuni a câte 500 de euro şi premiul Uniunii Compozitorilor, în valoare de 400 de euro.

Juriul ediţiei are următoarea componenţă: compozitorul Anton Şuteu – preşedinte, Titus Andrei de la Radio România, Horia Moculescu, textiera Andreea Andrei – fiica regretatului compozitor George Grigoriu (născut la Brăila, la 8 aprilie 1927), în cinstea căruia se organizează festivalul, compozitorul şi pianistul brăilean Cornel Cristei, Rumiana Nacheva din Bulgaria, Eliane Dambre din Elveţia.

Astăzi, 14 mai, este prima zi de concurs; programul începe la ora 19. În recital – o tradiţie a festivalului brăilean – sunt în prima seară Eva Kiss, dar şi laureatul ediţiei trecute - Pavel Alexandru Parfeni.

A doua zi de competiţie, sâmbătă, coincide şi cu filmările pentru emisiunea lui Horia Moculescu „Atenţie, se cântă!”.

Seara va fi un recital oferit de Ovidiu Komornic, dar şi  un microrecital cu Mélenie René – câştigătoarea premiului I la ediţia 2009 a festivalului.

Duminică, 16 mai, programul se deschide tot la ora 19, cu un recital Loredana (FOTO), urmat de Gala Laureaţilor.

În 2005 avea loc prima ediţia a competiţiei, atunci doar una naţională. Din 2008, cu sprijinul reprezentanţilor Uniunii Compozitorilor – cu preselecţie la Bucureşti, festivalul are statut internaţional. Astfel, acum ar fi ediţia a VI-a sau a III-a a festivalului cu participanţi de peste hotare.

Unul din câştigurile indiscutabile al evenimentului este readucerea în atenţia publicului a pieselor din repertoriul semnat George Grigoriu,  fiecare concurent prezentând – în baza regulamentului de concurs – o piesă a compozitorului, fratele lui Cezar şi a lui Angel - celebrul Trio Grigoriu al perioadei 1945 – 1960.

Citit 539 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.