„Leonard” - cu un ochi plânge, cu altul râde

„Leonard” - cu un ochi plânge, cu altul râde
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri seara, la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional „Leonard”, în plină criză socială, discuţiile despre strânsul curelei au fost elegant evitate.

Ba, mai mult decât atât, la intrarea în holul bogat luminat, reprezentanţii unui sponsor invitau spectatorii ca, după concertul lui Fuego, să se lase fotografiaţi pentru eventuale carduri bancare.

Volumul „Leonard -  Soldatul de ciocolată / Le soldat en chocolat” (Editura Eikon), lansat în deschiderea festivalului care poartă numele celebrului artist, invita la lectură, în schimbul câtorva lei noi.

„Buget mic”

„Ca în teatru, un ochi plânge, altul râde. Cu harul lui Dumnezeu şi al artiştilor care au acceptat să vină la Galaţi, festivalul se ţine”, ne-a replicat directorul „Muzicalului”, Florin Melinte, întrebat despre riscurile organizării unei manifestări culturale în această perioadă.

Bugetul de un miliard de lei vechi, „unul mic”, după cum spune directorul, a fost completat cu 250 de milioane de lei vechi, din sponsorizări sau alt gen de parteneriate.

„Am făcut un efort şi am lăsat preţul biletelor la un minim posibil. Cred că spectatorii vor răspunde pe tot parcursul festivalului la fel ca în această seară. Vom vedea însă dacă şi concertele simfonice vor atrage tinerii, pe care ne bazăm”, ne-a mai spus Florin Melinte.

Sală plină pentru Fuego

În prima seară a festivalului, ajutat de regie şi de scenografie, Fuego (alias Paul Surugiu) a întors timpul înapoi, cântând melodii de neuitat din alte vremuri, poate mai ferite de griji.

De altfel, cei care au ajuns la spectacolul din deschidere îşi lăsaseră problemele acasă ori nu aveau motive să taie de pe listă divertismentul.

Ecaterina Ionescu, o doamnă mai în vârstă însoţită de soţul dumneaei, şi-a propus să profite de reducerile la preţul biletelor pentru pensionari şi să vină la tot festivalul.

Nici Cristina şi nici Mădălin, studenţi, n-au ratat deschiderea Festivalului „Leonard”. „De obicei, mergem pe unde putem în oraş, la „Muzical” sau în alte locuri, dacă sunt manifestări de genul acesta”, ne-a spus cavalerul, înainte de concert.

Doamna Mariana Parincu, angajată în domeniul privat, a recunoscut că problemele financiare îi sunt străine. „Musai de văzut «Cavalleria Rusticana». Şi vin neapărat şi la balet („Frumoasa din pădurea adormită”)”.

„Chiar dacă aş fi avut probleme financiare, mi-aş fi rupt din puţinul pe care l-aş fi avut. Nu poţi să nu vii la aşa spectacole”, a conchis, convingător, doamna.

Joi seară, festivalul a continuat cu un concert simfonic susţinut de studenţii Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi şi de orchestra teatrului, dirijată de Sorin Oancea.

În această seară, pe scena gălăţeană vin artiştii Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, dar nu mai sunt disponibile bilete.

Citit 1073 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.