Valeriu Gâdei, un artist tecucean în elita muzicală ieşeană

Valeriu Gâdei, un artist tecucean în elita muzicală ieşeană
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Despre diverse personalități culturale ale Tecuciului am scris în mai multe rânduri și de fiecare dată am încercat să re/aduc în centrul atenției oameni care își au rădăcinile în acest spațiu binecuvântat. Într-un eventual album al artiștilor din acest ținut, care au dat strălucire scenei lirice, pot fi enumerate nume importante, printre care: Marius Mitrofan (bariton), Ionel Arghire (tenor), Gheorghe Ichim (tenor), Pedro Negrescu (dirijor), Paul Buța (actor) și, de ce nu, demult uitatul solist lirico-dramatic Ionel Băjescu Oardă, autor al celebrei romanțe "Flori de nufăr".

Din acest "catalog" încă deschis nu poate lipsi muzicianul și dirijorul Valeriu Gâdei. Primele întâlniri ale acestuia cu scena au fost în perioada gimnaziului și a liceului din Tecuci și au stat inițial sub semnul poeziei și teatrului și apoi sub mirajul muzicii ușoare. Unii tecuceni își mai amintesc de succesul din anii 1965-1970 al formațiilor "Polux", "Stelele" sau "Cromatic", cu "parfumul" lor, adus de repertoriul italian și franțuzesc, în mare vogă la vremea aceea.

Anii de început ai studiilor universitare la Conservatorul din Iași nu anunțau aspirațiile lui Gâdei spre bagheta dirijorală, ba chiar era îndrumat spre canto, așa cum i-a sugerat în câteva rânduri apreciata soprană și profesoară Ella Urmă. Mai târziu, avea să vină întâlnirea cu mentorii săi, marele dirijor și compozitor Sabin Păuța, apoi cu muzicianul și dirijorul Anton Bișoc, care, va fi definitorie pentru toată cariera sa profesională. După ucenicia la Filarmonica "Moldova", Vali Gâdei a înființat și dirijat formații corale precum "Armonia" (a Facultății de Electrotehnică), "Meca" (Facultatea de Mecanică), "Bogdan Vodă" (Facultatea de Construcții), care i-au adus primele succese la festivaluri studențești, dar "Animus" este încununarea strădaniilor sale de organizare a unui cor profesionist. Corala "Animus" a devenit, din anul 1992, Corul de cameră al Operei din Iaşi. Din păcate, formația condusă de Valeriu Gâdei, deși s-a bucurat de cronici favorabile și de o mare simpatie în rândul publicului, nu a fost în grația echipei manageriale a Operei din Iași, iar unele decizii au "ajutat" la desființarea coralei.

În ciuda faptului că nu au beneficiat de susținere și nici de mediatizare pe măsura valorii artistice demonstrate în cei 20 de ani de existență, atât "Armonia" cât și "Animus" au înregistrat numeroase succese în țară și peste hotare. La debutul internațional, la Paris (1992), a obținut Premiul Special al  juriului. Au urmat: Medalia de argint la Atena (1994), două turnee strălucite ale corului "Armonia" în Franța (1995) și Italia (1996), Premiul Special al Juriului la Montreux (1996), Premiul al II-lea la Concursul Internațional Llangollen (Ţara Galilor), un nou turneu în Franța (1996), un altul la Festivalul "Schubert" de la Viena (1996) şi Premiul al III-lea la Barcelona (1997).

Împlinirile profesionale ale muzicianului ieșean sunt strâns legate și de calitatea sa de maestru de cor la Opera Națională Română din Iași (1992-2012), post din care a contribuit la pregătirea unor spectacole de operă și operetă reprezentative: "Lăsați-mă să cânt", "Paiațe", "Mefistofele", "Don Giovanni", "Samson și Dalila", "Flautul fermecat", "Lucia di Lammermoor", "Rigoletto", "Carmina Burana", "Tosca", "Oedip", "Nabucco".

În aceeași categorie a succeselor "marca" Valeriu Gâdei intră și înființarea, în 2014, a primului Cor Virtual din România, "Armonia", o premieră inclusiv tehnică, cu soliști aflați pe diverse meridiane ale globului și, aproape toți, foști soliști ai Armoniei... "vechi". În fine, neastâmpărul artistic al dirijorului s-a îndreptat în ultimii ani către copii și adolescenți, iar Corul de copii "Kids Singers" de la Palatul Copiilor din Iași este o altă realizare concretizată în mai multe spectacole în țară și în străinătate.

Performanțele profesionale ale dirijorului, muzicianului și animatorului cultural Valeriu Gâdei, doctor în muzică al Universității de Arte "George Enescu", au fost răsplătite în 2004 de președintele României, care i-a conferit Medalia "Meritul Cultural" clasa I, dar și de Primăria Iași, care i-a acordat în 2007 Diploma de Excelență.

Am așezat aceste câteva rânduri - prea puține, totuși - în avanpremieră la o zi specială, o zi aniversară. La mulți ani, Valeriu Gâdei!

Citit 2424 ori Ultima modificare Duminică, 22 August 2021 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.