Cenaclul „Noduri şi semne”: Scenariu pentru agentul 007

Cenaclul „Noduri şi semne”: Scenariu pentru agentul 007
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În absenţa poetului Ion Zimbru, care nu a putut să fie prezent - aşa cum anunţasem - din motive de sănătate, Iosif Roca a salvat în ultimul moment situaţia, prezentându-ne două texte scurte, pregătite pentru un concurs de proză poliţistă organizat de Centrul M.A.I. Poate şi din acest motiv, textelor li s-a reproşat tenta de prea multă relatare sau nevoia de mai multă prelucrare a materialului brut, în sensul literaturizării scrisului, sau limbajul searbăd şi, poate, tot de aici, impresia de proză care introduce cititorul în lumea subterană a clanurilor de tip mafiot cu acţiune conspirativă, care induce frică şi teroare - numai bună pentru un scenariu de film.

"O proză care mi-a plăcut, care m-a prins." (Anca Şerban Gaiu)

"O seară de toamnă a agentului 007, dar fără partenera frumoasă care să-l însoţească şi să dea culoare acţiunii." (Daniela Lăcrămioara Capotă)

"Mă duce cu gândul la filmele lui Ştefan Iordache din anii `97 şi 2007, Omul zilei şi Ticăloşii. Îmi place că în proza lui Iosif Roca se întâmplă ceva. Să se detaşeze de relatare şi să lase şi scriitorul să se manifeste. Este o proză realistă." (Gabriel Gherbăluţă)

"Merge pe un singur plan: cel al relatării; pentru literaturizare e nevoie de nişte variaţii, de nişte subtilităţi. Limbajul nu m-a prins, pentru că este puţin cam searbăd; are o bună dinamică a scrisului; textele mai pot fi lucrate; eu nu fac priză cu un astfel de subiect; se vede că are experienţă, are subiecte din care să rezulte o proză bună; să-şi regleze textul mai aproape de literatură; să fie un pic mai nuanţat, mai cu suflet." (Simona Toma)

"O proză care are o încărcătură ameninţătoare, care induce frică, teroare - ceea ce nu este rău - în care eu nu mă regăsesc; se vede că are surse de inspiraţie; să literaturizeze mai mult, să captiveze cititorul." (Carmen Neacşu)

"O proză densă, un text brut care ar trebui stilizat, şlefuit; să lucreze mai mult pe text." (Marilena Apostu)

Astăzi, 10 septembrie, de la ora 18,30, la Paris Café, va citi Anca Şerban Gaiu.

Citit 954 ori Ultima modificare Vineri, 10 Septembrie 2021 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.