Congresul Internațional de Istorie a Presei va avea loc la Galaţi

Congresul Internațional de Istorie a Presei va avea loc la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați găzduiește anul acesta, pe 24 septembrie, Congresul Internațional de Istorie a Presei, ajuns la a XIV-a ediție. Organizată de Asociația Română de Istorie a Presei, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia), Asociația Istoricilor din Republica Moldova și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, prin Facultatea de Litere, cu sprijinul Consiliului Județului Galați, al Muzeului de Artă Vizuală din Galați, al Muzeului Brăilei "Carol I", al Muzeului de Istorie "Paul Păltănea" din Galați și al Complexului Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, manifestarea de prestigiu are drept parteneri media Adevărul, Agerpres, Etv, Viața liberă, Centrul Media BucPress Cernăuți. Tema Congresului de anul acesta este PRESA ROMÂNEASCĂ ÎN PERIOADA 1945-1989.

Invitat special - prof. dr. emerit Peter Gross, de la Universitatea din Tennessee

La festivitatea de deschidere a lucrărilor congresului vor participa prof. univ. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității "Dunărea de Jos" din Galați, ÎPS dr. Casian Crăciun, arhiepiscop al Dunării de Jos, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați, și conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiţă, președintele Asociației Române de Istorie a Presei. Invitat special va fi prof. dr. emerit Peter Gross, de la Universitatea din Tennessee, SUA, care va conferenția pe tema "Rădăcinile marxiste ale mass-mediei și cenzurii ceaușiste".

Din cauza condițiilor pandemice, lucrările congresului, la care sunt așteptați să participe aproape 100 de specialiști din țară și străinătate, vor avea loc online, pe platforma Microsoft Teams.

"Manifestarea urmărește valorificarea fondurilor documentare relative la apariția și evoluția presei comuniste, în timpul și după cucerirea puterii politice de către Partidul Comunist din România, la condiția jurnalistului, obligat să se supună directivelor impuse de către decidenții politici, la modul în care a funcționat cenzura, la schimbarea limbajului jurnalistic și apariția limbii de lemn, la relația dintre presa românească și puterea politică", a declarat conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiţă, președintele Asociației Române de Istorie a Presei, cadru didactic la Facultatea de Litere a U.D.J.G.

Confiscarea presei de către regimul politic

Printre direcțiile de cercetare se numără: Presa pro-comunistă în anii de cucerire a puterii politice de către P.C. din România; Confiscarea radioului public de către noua putere politică, instalată cu ajutorul armatei sovietice; Noile tipare ale presei "progresiste"; Cenzură și autocenzură; Televiziunea Română - vârf de lance al propagandei regimului comunist; Presa minorităților naționale, în perioada comunistă; Aspecte comerciale ale presei românești, în perioada 1945-1989; Divertismentul în presa românească din perioada comunistă; Despre limba de lemn; Jurnaliști de succes în media românească din perioada 1945-1989; Dincolo de Cortina de Fier. Presa românească anti-comunistă; Momentul decembrie 1989. Între manipulare și conflict.

Citit 2127 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.