Cenaclul „Noduri şi Semne”: Pândind umbra lui Shakespeare

Cenaclul „Noduri şi Semne”: Pândind umbra lui Shakespeare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Într-o discuţie ocazională, scriitorul Theodor Parapiru spunea, entuziasmat, că a descoperit pe Facebook un valoros poet gălăţean - Gabriel Gherbăluţă - recomandând şi altora acest sistem online de comunicare. Gabriel Gherbăluţă tocmai ne-a prezentat un grupaj de zece poeme, unde parcă-şi tatonează veleităţile artistice, tatonând însuşi cititorul.

„Mi-a plăcut detaşarea cu care au fost scrise poemele (ca să nu doară, parcă) şi spiritul de frondă care accentuează împlinirea poetică. Sunt zone mai fade şi zone mai încărcate de lirism, precum Povestea bătrânului prinţ şi sonetul Al risipitorului.” (Anca Şerban Gaiu)

„Din grupajul prezentat, mi-a plăcut povestea bătrânului prinţ; în rest - nu am putut trece de o anumită barieră, ca să mă apropii de texte.” (Simona Toma)

„Este un poet adevărat, total - cum am mai spus-o; un scriitor contemporan gălăţean, de valoare naţională, căruia îi plac experimentele.” (Ioan Gh. Tofan)

„În seara aceasta caldă, de toamnă, G.G. ne-a încântat cu vocea sa inconfundabilă, recitându-ne din poemele sale, în care ne convinge că poate locui într-o literă, poate respira o silabă sau poate muri de dorul unui cuvânt.” (Daniela Lăcrămioara Capotă)

„Când spui poezie, spui o stare; la G.G., găsesc suflet: cum simte, aşa scrie; poezia sa are trăire, farmec şi cheamă la analiză. Un stil foarte rafinat.” (Marilena Apostu)

„Îmi place cum scrie; textele sale par un joc cu poezia. Grupajul excelează cu sonetul Al risipitorului.” (Ecaterina Păun)

„E greu să scrii versuri de o asemenea duritate. Oare ce gânduri pot determina o asemenea stare?” (Veronica Păpuşă)

„De apreciat lipsa de preţiozitate; se vede că a înţeles ce înseamnă cuibărirea în cuvânt. Are alunecări spre proză.” (Iulian Mardar)

„Simplu şi sincer; m-a introdus într-un soi de meditaţie dulce-amară.” (Iosif Roca)

„M-am urcat în trenul poeziei, dar am deraiat de la primul poem care mi se pare de un prozaism frust; cu excepţia a două-trei poeme care mi s-au părut faine, celelalte sunt plate, creează discrepanţe.” (Mirela Gheorghe)

„În pofida aparenţelor, trebuie să se iubească mai mult, să fie mai autentic, să dea mai dur cu barda; pare un prinţ al Levantului care vrea să prindă umbra lui Shakespeare. Se vede că-şi iubeşte opera.” (a.g. secară)

Vineri, 24 septembrie, ora 18,30, la Paris Café, va citi Ion Avram.

Citit 817 ori Ultima modificare Vineri, 24 Septembrie 2021 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.