Cărţi gălăţene, la Judecata de Apoi... a publicului

Cărţi gălăţene, la Judecata de Apoi... a publicului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Deschiderea celei de-a doua ediţii a expoziţiei "Autori gălăţeni şi cărţile lor", pe 20 septembrie, accesibilă, chiar şi pentru lectură, până pe 30 septembrie, eveniment organizat de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi, desfăşurată în superba sală a Bibliotecii CARP de pe str. Domnească nr. 53 şi în alte două săli alăturate, a avut parte la deschidere, mai mult ca niciodată la evenimente culturale, de o prezenţă semnificativă a presei din Galaţi şi Tecuci şi, ca de obicei aici, de un public numeros... mascat. Amfitrionul, preşedinte al Salonului "Armonii de toamnă" al CARP, publicistul, editorul şi profesorul Ghiţă Nazare, remarca faptul că, după anunţarea în "Viaţa liberă" a deschiderii expoziţiei, numărul autorilor expuşi a mai crescut la 133. De remarcat faptul că imobilul CARP a fost ridicat la finele secolului al XIX-lea, în stil eclectic, cu elemente neoclasice.

O "expoziţie reprezentativă privind valoarea şi diversitatea scrisului gălăţean", cu autori de la seniori la adolescenţi. Se vede că din literatură nu te... pensionezi! Ca statistică, sunt prezente peste 40 de edituri re/cunoscute din Galaţi, Brăila, Tecuci, Iaşi, Cluj, Arad, Roman, Călăraşi, Piatra Neamţ. Cei mai prolifici autori expuşi: cu 14 cărţi, istoricul literar tecucean Ionel Necula şi poeta-editoare Olimpia Sava, cu 12, prelaţii Eugen Drăgoi, distins editor, şi Ionel Rus din Umbrăreşti (căruia îi apăruse chiar în acea zi un prim volum de interviuri, preotul fiind Cetăţean de Onoare al comunei, ca şi Florina Zaharia), poeta tecuceană Aida Zaharia, cu zece, poeta spiritului creştinesc Cezarina Adamescu, cu nouă, arhiepiscopul dr. Casian Crăciun, universitarul George Enache, cercetător de istorie, cu câte opt etc.

"Polul cultural" al Galaţilor

Punctăm întâi şi-ntâi o viziune pe care ar trebui să ne-o însuşim şi noi, cei prea sceptici în privinţa propiilor valori locale: "La nivel naţional, Galaţiul se conturează tot mai mult ca un pol al spiritualităţii". Chiar aşa a declarat la microfon prof. dr. Gheorghe Felea, consilier superior, din 1991, în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la Direcţia Generală a Învăţământului Preuniversitar, prinzând, fără a fi schimbat din funcţie, multe schimbări... de titulatură ale ministerului.

Galaţiul cultural, ca enciclopedie

Dr. Felea a lansat acum şi un apel către instituţiile culturale şi administraţia locală şi către autorii de la Dunărea de Jos, pentru realizarea unei "Enciclopedii a Galaţiului", căci avem cu ce! Profesorul de profesori are deja un proiect care aşteaptă constituirea unor grupe de lucru. Astfel de enciclopedii au fost deja realizate în multe urbe din ţară, ba chiar şi... la sate, chiar în mai multe volume, ne-a pus sare pe rană vorbitorul.

"Sunt puţin invidios când văd atâta lume aici! Cu certitudine vă spun că la toate întrunirile academice la care particip în ţară şi peste hotare, colegii mei îmi vorbesc despre ceea ce înseamnă fenomenul cultural gălăţean. Şi sunt foarte mulţi! Să ştiţi că nu încerc să vă flatez în niciun fel". Aceştia observă frecventele expoziţii, premiere şi lansări. Declaraţia care îl stârnise apoi, plăcut, pe dr. Felea a fost făcută de directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, jurnalistul şi cercetătorul de istorie Cătălin Negoiţă, fostul nostru coleg de ziar. Poetul Barbu Nemţeanu nu avea dreptate când trata Galaţiul drept "oraş cumplit de negustori", a mai adăugat Negoiţă, apreciind astfel calitatea şi cantitatea cărţilor de faţă.

"Mă bucur că organizatorii au reuşit să adune nu numai atâţia scriitori, dar şi cărţile lor, cu asemenea suport logistic", a salutat de la microfon, spărgând astfel gheaţa deschiderii, poeta Florina Zaharia, preşedinta filialei S-E a Uniunii Scriitorilor din România (USR), redactor-şel al revistei culturale a Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” (CCDJ), editoare în instituţie şi destulă vreme chiar manager al acesteia. Organizatoare de trepidante festivaluri naţionale şi internaţionale, poeta a declarat că înţelege cât de greu a fost să se realizeze expoziţia de faţă, remarcând şi publicul numeros prezent. Cum prof. Nazare preciza că peste 20 dintre expozanţi sunt chiar membri ai USR, preşedinta numeroasei filiale scriitoriceşti a adăugat că speră ca procentul de cam 75 la sută scriitori vârstnici expuşi să fie inversat, în expoziţii realizate de tineri. Şi a observat, arătând abundenţa de carte, că în pandemie s-a scris mai mult şi, probabil, s-a şi citit mai mult.

Şi ziarista Corina Dobre, managerul Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia", fosta noastră colegă de ziar, a declarat că a admirat expoziţia şi, remarcând prezenţa masivă a seniorilor creatori şi cititori, a adus vorba şi despre un proiect din acest an al bibliotecii, în colaborare cu CARP, de instruire a vârstnicilor în tainele internetului.

Printre vorbitori şi epigramişti, dr. ec. Lucian Mehedinţi, preşedintele CARP Galaţi, ca gazdă a evenimentului, a marcat, în deschidere, şi cei 114 ani de funcţionare continuă a instituţiei pe care o conduce şi faptul că expoziţia s-a deschis chiar în preajma Zilei Internaţionale a Vârstnicilor.

Citit 1590 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Septembrie 2021 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.