Cenaclul „Noduri şi Semne”. Poezia ca un puzzle

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Poezia ca un puzzle
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poeții refac lumea ca și cum ar pune în ordine piesele unui puzzle pe care tot ei le-au decupat. Secretul este să le pui în altă ordine decât erau la început și totuși produsul final să aibă sens. Un sens nou, în care se vede, prinsă ca într-un cub de gheață, realitatea - "Omul cu un singur picior/ visează jumătăți de mere/ despre care a citit într-un poem de Ioanid// așa și-a dat seama că peste mări și țări/ cineva cu o singură mână tânjește după unitate/ în lumea puzzle/ în explozia de fragmente/ cineva cu jumătate de inimă/ se lipește de cineva cu jumătate de creier/ și pășește prin universul/ cu jumătate de noimă" (evadat dintr-un poem de Vișniec). Raluca Faraon face acest lucru într-un mod calculat, cerebral și erudit, cu calmul apelor adânci, invitându-și cititorul să se scufunde în ele pentru a admira un peisaj neaccesibil muritorului de rând - "nu/ nu despre înger am vrut să scriu/ am o ceață groasă în piept/ care îmi taie inima în nopți egale/ așa că m-am ghemuit într-un sunet ascuțit/ care-l desparte pe făt de mamă" (***).

"Comparând, grupajul acesta este o continuare a celui de-al doilea volum al autoarei. Poate că e un pic mai livresc decât mă așteptam, dar nu plictisește. Textele acestea se citesc aproape hipnotic. Poeziile ei reprezintă o serie de evadări. Îmi place și autoironia din unele versuri. E o încercare interesantă și mi s-au confirmat anumite lucruri. Aștept cu interes volumul" (Adi Secară).

"În poezia a doua este o afirmare a poeziei ca alchimie. Ca în genul poeților simboliști, care vedeau în poezie recrearea realității. Există aici și o dicotomie lumină-întuneric, poate chiar din dorința de a ieși din rătăcire, de a descompune realitatea pentru a o recompune cu mijloacele poeziei. Unele poeme mi-au confirmat ceea ce am simțit de la început - refacerea lumii ca pe un puzzle. În același timp se și afirmă eșecul demersului demiurgic. Sunt tușe ale magiei, cu iele și cu fantasme, într-o întrepătrundere de planuri" (Mirela Gheorghe).

"Toate poemele din acest grupaj sunt extraordinare ideatic. Fiecare literă este dătătoare de sens. Starea pe care o construiește e ca un fluid care se strecoară în suflet și se ridică deasupra ideaticului. Personal, mi-a făcut bine acest grupaj. A fost ca o vindecare" (Anca Șerban-Gaiu).

"Ce am observat încă de la bun început a fost partea foarte bine structurată a poemelor Această structură vine cu o notă în plus, în defavoarea părții sensibile. Odată cu structura bine gândită este evidențiată și cultura autoarei, pe care o folosește în mod conștient" (Carmen Neacșu).

Vineri, după ora 18.30, la Paris Cafe (și în direct pe pagina de Facebook), Ioan Gh. Tofan.

Citit 1049 ori Ultima modificare Vineri, 10 Decembrie 2021 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.