Cenaclul „Noduri şi semne”: Viața ca poezie

Cenaclul „Noduri şi semne”: Viața ca poezie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sunt sute, poate mii de definiții ale vieții, date de oameni cu diferite preocupări, unii definind-o în câteva cuvinte ajunse pe buzele aproape tuturor (”Viața este ceea ce se întâmplă în timp ce ești ocupat să-ți faci alte planuri” - John Lennon, ”Viața e ca mersul pe bicicletă. Ca să îți menții echilibrul, trebuie să te miști încontinuu” - Albert Einstein etc.). În grupajul de poezii de vinerea trecută, Anca Boldea a comis un act de mare curaj și a încercat, dacă nu să definească viața, măcar să formuleze unele păreri învelite în metafore: ”E-o căutare viața,/ o mirare,/ un vis de-o zi,/ o amintire poate.../ Sărim, rostogolim,/ ne dăm de-a dura,/ Sisifi pe-o lingură/ concavă-n univers./ Sub soare.../ toți ne-mpleticim aiurea!” (Viețile noastre). Deși gingașe, în aparență, și tot în aparență flirtând cu mirarea lui Nichita Stănescu, există printre aceste rânduri metafore proaspete, surprinzătoare - ”Sisifi pe-o lingură/ concavă-n univers” sau de-a dreptul subtile, dar nu ermetic încifrate - ”toți ne-mpleticim aiurea”.

Alternând între versul alb și versul clasic, cu rimă și ritm - o practică întâlnită la destul de mulți poeți definitorii pentru literatura română - Anca Boldea propune un volum de poezii cel puțin interesant.

”Poezia e un fel de muzică. Pentru autoare, aceasta este importantă. Azi am întâlnit o muzică simplă, cântată la niște instrumente mai puțin sofisticate. Am întâlnit și multă gingășie. Aștept lansarea volumului.” (Carmen Neacșu)

”Un amestec de citadin cu vegetal: iarbă, flori, cireașă etc. O anumită nostalgie. Pentru mine, poezia trebuie să fie muzicală, iar câteva poeme de aici m-au convins. Am simțit și multe accente bacoviene, dar fără să deranjeze. Poate că ar trebui să folosească mai mult versul cu rimă și ritm. Ar ieși ceva frumos”. (Gabriel Gherbăluță)

”Poate că muzicalitatea ajută, dar cred că i-a făcut poezia facilă, pe alocuri. Uneori e prea la îndemână. Faptul că temele sunt interesante poate fi umbrit de acest fel facil de a închega versurile. Cred că i se potrivește o poezie de atmosferă, în care această simplitate ar ajuta-o.” (Cristina Nedu)

”Desprinzându-se de candoarea și ludicul cu care ne-a obișnuit și învelită-n foaie de uitare (și asta pentru/ că… mamă…/ aveam penele tale largi,/ sub formă de cireașă,/ la urechea stângă,/ la urechea dreaptă…), Anca Boldea se retrage timid în interioritatea sa meditativă, filozofând discret, dar evident, într-un limbaj metaforic personal și inconfundabil. Așezată cuminte în iarba cea deasă a poeziei, cu capul în palme întors către nori, Anca Boldea visează la zborul cel măiestru și la Rai.” (Ion Avram)

Vineri, 21 ianuarie, de la ora 19.00, online, citeşte Corina Dașoveanu.

Citit 803 ori Ultima modificare Marți, 13 Decembrie 2022 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.