"Crai nou", prima operetă românească, la "Nae Leonard"

"Crai nou", prima operetă românească, la "Nae Leonard"
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi vă propune pentru duminică, 23 ianuarie, "Crai nou", prima operetă românească, scrisă de Ciprian Porumbescu. Spectacolul va începe la ora 18,00.

La baza libretului scris de Porumbescu a stat comedia cu același nume, semnată de Vasile Alecsandri, ce proiectează într-o lume de basm mitul conform căruia dorințele tinerilor îndrăgostiți se împlinesc odată cu apariția Lunii noi. Opereta "Crai nou" este o compoziție veselă, optimistă, senină și plină de tandrețe, melancolie și oniric.

"Din distribuție vor face parte soliștii: Lorena Sanda - debut (Anica), Silvia-Alice Niță (Doichița), Adrian Mărginean - debut (Leonaș), Valentin Vasopol (Bujor), Constantin Lupu (Moș Corbu), Tudorel State (Ispravnicul). Alături de soliști, vom asculta corul teatrului, condus de dirijorul Daniel Nistor, și vom vedea pe scenă ansamblul de balet al instituției, îndrumat de maestrul de balet Gabriela Gegea. Orchestra, alături de soliști, cor și balet, va fi dirijată de maestrul Eugen Dan Drăgoi. Regia artistică îi aparține lui Adrian Mărginean, scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia a fost în grija maestrei Gabriela Gegea. Pregătirea muzicală a soliștilor este asigurată de Ludmila Calalb, iar pregătirea muzicală a corului, de către maestrul corepetitor Georgiana Diaconescu", se arată într-un comunicat al Teatrului "Nae Leonard".

"Crai nou" a avut premiera absolută pe 27 februarie 1882, pe scena improvizată a Şcolii Centrale din Braşov, astăzi Colegiul Naţional "Andrei Şaguna". Reprezentaţia s-a  bucurat de mare succes, astfel încât a fost necesară reluarea ei, pe 12 şi 23 martie, pe aceeaşi scenă.

Opereta porneşte de la credinţa populară că Luna nouă le aduce noroc îndrăgostiţilor. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători. Ei sunt ajutaţi de doi ţărani de la munte, pentru că ispravnicul şi jandarmii sunt pe urmele lor. În final, lucrurile se rezolvă în favoarea îndrăgostiţilor.

Citit 1097 ori Ultima modificare Joi, 20 Ianuarie 2022 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.