„De Dragobete, iubim românește” * Expoziție de pictură și creație vestimentară

„De Dragobete, iubim românește” * Expoziție de pictură și creație vestimentară
Foto: Cornel Gingăraşu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vineri seară, a avut loc la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi o expoziție de pictură și creație vestimentară tradițională, semnată de Carmen Amalia Chetrone, psiholog și psihoterapeut de profesie.

În alocuțiunea de deschidere a celei de-a treia ediții a evenimentului, managerul centrului, Viorel Sandu, a mărturisit că își propune prin acest gen de acțiuni "să înfrângă 14 februarie şi să-l înlocuiască cu 24 februarie", data Dragobetelui tradițional.

La rândul său, profesoara de pictură și design vestimentar Olimpia Ștefan și-a prezentat eleva, pe Carmen Chetrone: "absolventă a Şcolii de Artă Vestimentară, distinsă cu mai multe premii naționale și internaționale. Atrage atenția asupra "poeziei culorilor cu accente metalice, care dau o finețe aparte picturilor traversate de lumină, de curaj, trădate de o pensulație liberă, cu suprafețe mari pe care în mod evident artista le stăpânește".

A urmat o paradă a modelelor şi recitarea unei poezii de inspirație populară de catre o tânăra în costum tradițional, semnat Carmen Chetrone. Au fost prezentate rochii, fuste şi jachete create de expozantă, precum şi tablouri pe teme diverse.

În sala care a găzduit evenimentul tronau vechi artefacte tradiționale românești, unelte demult scoase din uz de tehnologie, țesale din fier cu mâner de lemn, un mic război de țesut, velințe în culori vii, mici obiecte de mobilier arhaic românesc, oale de lut, tabouri populare, împletituri diverse. În public s-au aflat numeroși oameni pasionați de artă și tradiții, prieteni și membri de familie, de diferite vârste și profesii.

Vorbind despre exponatele prezentate, Carmen Chetrone ne-a dezvaluit: "Motivele sunt diverse, realizate prin aplicarea de cusătură în punct tradițional, executată manual, pe croieli diverse de articole de îmbrăcăminte feminine, cu ornamente de cusături exclusiv manual. Unele mi-au luat chiar și doi ani să le cos, în special o cămășă pe material obținut din adaptarea unui cearșaf de borangic vechi de 200 de ani, moştenit de la bunica mea. Modelul soarelui din Transilvania apare și el în ornamente, la fel și croșetajele din ață de papiotă. Să execuţi un singur centimetru, îți ia uneori o săptămână întreagă".

Carmen Chetrone este absolventă promoţia 2000 a Școlii Populare de Artă și a altor cursuri ulterioare. Pictează din fragedă copilărie. Este căsătorită cu medicul și asistentul universitar Bogdan Gogulescu. Motto-ul artistei: "Eu nu trăiesc aici în realitate. Pe mine nu mă poți încadra într-un stil anume".

Citit 1449 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Februarie 2022 22:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.